Tinne Van der Straeten (foto: Belga)

Uncategorized

Nu wil ook Van der Straeten kerncentrale langer openhouden

Wannes Neukermans

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil kernreactor Tihange 2 langen openhouden dan gepland. Dat schrijft ze in haar winterplan, waarmee ze de energiebevoorrading de komende winter wil veiligstellen. Uitbater Engie zegt echter dat dat zowel voor Doel 3 als Tihange 2 om technische en veiligheidsredenen onmogelijk is. De nucleaire veiligheidsautoriteit FANC spreekt zich niet uit over het dossier. De regering noch Engie hebben namelijk om een risicoanalyse gevraagd.

De kerncentrale van Doel 3 wordt afgekoppeld in de nacht van 23 op 24 september. Dat de reactor wordt stopgezet is al veel langer beslist, maar de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die daar het gevolg van is, zet die beslissing wel in een ander licht. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) riep de federale regering donderdagochtend op om Doel 3 en ook de reactor van Tihange 2, die in februari de deuren sluit, langer open te houden, om de energiebevoorrading te garanderen. Ook Tinne Van der Straeten oppert dat in haar winterplan. Ze hoopt Tihange 2 nu een maand langer open te houden.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/07/zuhal-demir-ook-doel-3-en-tihange-2-langer-openhouden-nood-breekt-wet/

Onzekerheden

“Er zijn twee kernreactoren die sluiten over de winter. Wij willen ons extra beschermen, omdat er heel wat onzekerheden zijn”, verklaart Van der Straeten haar voorstel. “Zo is het Franse nucleaire park hoogst onbeschikbaar. Daarom hebben we de vraag gesteld aan de kernexploitant Engie, maar evengoed aan alle exploitanten die elektriciteitscentrales hebben of er mogelijkheden zijn om te kunnen schuiven met onderhoud en sluitingsdata.”

Maar uitbater Engie is duidelijk: “Dat is om veiligheids- en technische redenen onmogelijk”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. Dat geldt voor zowel Doel 3 als Tihange 2. Dat wordt evenwel niet bevestigd door de nucleaire veiligheidsautoriteit FANC. Er is namelijk nog geen risicoanalyse besteld door de regering of door Engie. Dat moet wel gebeuren: “Alleen op basis daarvan kan er een beslissing genomen worden”, aldus Tinne Van der Straeten (Groen).

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/07/kamer-schaart-zich-unaniem-achter-ontwerp-om-kernfactuur-bij-engie-electrabel-te-leggen/

Onderhandelingen

Er is begin juli bij Engie wel gepolst of beide reactoren eventueel nog over de winter kunnen worden getild, maar het bedrijf zei toen al dat dat technisch en op vlak van veiligheid niet mogelijk is, wat de nucleaire experten op het kabinet-Van der Straeten beamen. Het feit dat Engie tegelijkertijd in onderhandelingen zit met De Croo en Van der Straeten over het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales, én dat Engie enorm veel subsidies krijgt voor de gascentrales, heeft er misschien ook iets mee te maken. Zo wil Van der Straeten de toekomstige kosten van de ontmanteling en het beheer van het kernafval volledig naar Engie-Electrabel doorschuiven.

Volgen Van der Straeten is aan alle energieproducenten in ons land gevraagd om “maximaal beschikbaar te zijn” deze winter, maar staat de nucleaire veiligheid wel altijd voorop. Dat antwoordde ze donderdag in de Kamer op vragen van Leen Dierick (CD&V) en Christian Leysen (Open VLD), die haar vroegen om er alles aan te doen om de energiebevoorrading deze winter op peil te houden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/nationale-feestdag-een-beetje-de-deadline-voor-akkoord-met-engie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Nu wil ook Van der Straeten kerncentrale langer openhouden”

  1. Als die verlengingen zogezegd niet mogelijk zijn zitten we mijn inziens al jaren op een tijdbom. Daar geloof ik dus geen sikkepit van, allemaal dikke leugens uit eigen belang. Het zijn hier allemaal een stel zeveraars die met de wind(molens) meedraaien. Weg met deze nietverkozen nepregering.

  2. Jaaaren geleden heeft de uitbater van de kerncentrale Doel reeds plannen ter goedkeuring ingediend bij diezelfde federale regering om de niet-meer-verkrijgbare onderdelen en componenten in de nucleaire en niet-nucleaire delen te laten na-fabriceren en ze door het intern veiligheidsplan te krijgen, omdat men geen vreemde onderdelen kan gebruiken zonder alles af te vinken in het veiligheidsplan. Vergelijk het met een garagist die je op 50000km zegt dat hij eens je op 100000km, een nieuwe distributieriem moet hebben, maar dat die niet meer bestaat voor je auto, en dat hij op zoek moet gaan naar een riem met exact dezelfde specificaties, omdat anders je motorblok ontploft op 100000km, maar jij beweerde bij hoog en bij laag dat je uw auto toch ging verkopen omdat je dacht dat je een betere auto ging vinden. Op 99000 km bedenk je u en eis je in juni van je garagist dat je toch over de 100000km wilt rijden. Dat is de federale regering in een notendop en uitgelegd zodat iedereen kan begrijpen met wat voor een idioten in de regering onze bekwame uitbater vd kerncentrales moet handelen. Hoedje af voor de experten en werknemers in Doel, ze werden jarenlang door het slijk gehaald door een establishment media die beweerde dat het vacuüm van onze dubbelwandige reactoren ooit gefaald heeft. Niet dus. Het gaat hier niet over scheurtjes, de centrales zijn perfect maar hebben geen wisselstukken meer. De politici vd N-VA, VLD en groen van toen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten uit de politiek en de VRT ed moeten hun subsidies afstaan aan Palnews. Het is echt genoeg geweest.

  3. Mensen toch,maak jullie niet druk.Italië,Duitsland,Frankrijk weten nu al dat we zonder stroom zullen vallen en dit zullen ze in de schoenen van Poetin schuiven die daar in feite niets mee te maken heeft.Zotte tinne en dief verafstoot hebben ons zover gebracht,Engie zal die centrales wel open houden maar het zal aan hun voorwaarden en prijs zijn en zotte tinne zal verdwijnen samen met de vivaldidioten maar wij zullen betalen.Idem voor de gasprijs,als zotte tinne denkt dat de gasverkopers zullen luisteren naar haar gekweel is ze rijp voor het zottenkot.Dat men begint om tegen stand-up comedian te zeggen dat hij niet in de Navo noch in de EU komt en ons probleem is opgelost.Wij zijn het slachtoffer van een schele michel en mooie ursula.

  4. Langer open houden? Natuurlijk! En meteen na de congé payé van de politiekers en bouwvakkers beginnen met de bouw van minstens 5 kerncentrales met ieder 8 reactoren. Nieuwste generatie en techniek, aangepast om thorium te ontvangen en over een jaar of twintig fusion technology. Geen VIVALDI, maar AVANTI !!!

Plaats een reactie

Delen