Arthur van Amerongen

PAL CAST

PAL EROP #20: Arthur van Amerongen zomerspecial

Stijn Derudder

In deze zomerspecial spreken we met Nederlands auteur en columnist Arthur van Amerongen. Sinds kort columnist ook voor ’t Pallieterke en PAL NWS. We praten met hem over zijn reis doorheen de Balkan, over een Europese islam en over hoe hij in Spanje bekeken wordt als een “vieze, oude man”, terwijl hij in een Albanië bekeken wordt als een “knappe, wandelende portemonnee”. De nieuwste aflevering van PAL EROP, aflevering 20, met gastheer Stijn Derudder is nu overal te beluisteren.

Arthur van Amerongen heeft een haat-liefdeverhouding met België. In het verleden heeft hij nog geschreven voor De Morgen en De Standaard, maar na de publicatie van zijn boek ‘Brussel: Eurabia’ is hij in feite weggejaagd. “De polemiek is ver te zoeken in België”, zegt hij, en via onder andere zijn column in ’t Pallieterke wil hij “die polemiek opnieuw leven inblazen”.

https://redactie.palnws.be/2022/07/de-profeet-van-molenbeek-is-terug/

Europese islam

In zijn nieuwste boek ‘Safari Eurabia’, dat in het najaar uitkomt, bekijkt hij de islam in plaats van op microniveau in Brussel, nu op macroniveau in Europa. Momenteel zit Van Amerongen in Sarajevo, de eindbestemming van zijn boek. Hij noemt het de “zachte onderbuik van de islam”. 

We hebben het over de Europese islam, wat dat is, en hoe er een duidelijk verschil is tussen de “migrantenislam” en de “authentieke islam in de Balkan”. Het communisme dat er decennialang heerste heeft trouwens een grote invloed gehad, vertelt Van Amerongen.

Kandidaat-leden EU

Verschillende landen die hij bezocht op z’n doorreis, bijvoorbeeld Albanië, zijn kandidaat-leden voor de Europese Unie. Dat potentieel lidmaatschap leeft daar echt wel. Zo zijn er “demonstraties tegen de EU”. De Balkan is overigens een echt “etnisch lappendeken” en sommige landen zijn te omschrijven als “verlichte dictaturen”, aldus Van Amerongen.

Eindigen doen we met nog wat verder te praten over Albanië en stereotypen over dat land. Het land is ook dé reistip van Van Amerongen, het is “één groot terras”.

De nieuwste aflevering van PAL EROP is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, YouTube, palcast.be en al uw favoriete podcastapps.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

Plaats een reactie

Delen