Uncategorized

Partij van vermoorde oud-premier Shinzo Abe wint Japanse Senaatsverkiezingen

Belga Press Agency

Bij de Senaatsverkiezingen in Japan tekende zich zondag een zege af voor het regeringskamp van premier Fumio Kishida. De stembusgang vindt plaats twee dagen na de moord op voormalig eerste minister Shinzo Abe.

De rechtse Liberaal-Democratische Partij (LDP) van Abe en de huidige premier behoudt samen met de kleine coalitiepartner Komeito haar meerderheid, zo berichtten Japanse media op basis van exitpolls.

Wijziging Grondwet

Van de 248 zetels in de Senaat wordt om de drie jaar de helft opnieuw toegewezen. Samen met coalitiepartner Komeito zou LDP tussen de 69 en 83 zetels in de wacht slepen. Ook in het machtigere Lagerhuis beschikt de coalitie over een meerderheid. De ruime overwinning kan de machtspositie versterken van Fumio Kishida, die sinds negen maanden premier is.

Het lijkt er overigens ook op dat na deze Senaatsverkiezingen een grondwetswijziging mogelijk kan worden. De partijen die daarvoor openstaan, zouden de daarvoor benodigde tweederdemeerderheid behalen. Het pacifistische karakter van de grondwet zou dan aangepast kunnen worden, iets waar Abe een groot voorstander van was.

Abe werd vrijdag neergeschoten tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de stad Nara. De politiek en de publieke opinie in Japan daverden op hun grondvesten, maar al snel was iedereen het erover eens dat de verkiezingen moesten doorgaan. Japan buigt niet voor geweld, was de teneur.

https://redactie.palnws.be/2022/07/voormalig-japans-premier-shinzo-abe-67-overleden-na-moordaanslag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen