Provincie in Pakistan voert quota in voor transgender werknemers

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Provincie in Pakistan voert quota in voor transgender werknemers

Belga Press Agency

De zuidelijke provincie Sindh in Pakistan heeft quota ingevoerd voor transgender werknemers in de publieke sector. De overheid van de regio kondigde aan dat het 0,5 procent transgender personen gaat aannemen.

“We implementeren deze maatregel in overheidsjobs en moedigen de private sector aan om hetzelfde te doen”, zegt de de provinciale minister Mukesh Chawla dinsdag. Het is een “kleine maar belangrijke” stap volgens mensenrechtenactivisten. “De toegang tot een degelijke kostwinning zal hen zonder twijfel sterken”, zegt Taimur Kamal van de mensenrechtengroepering TransAction, die wettelijke en sociale steun voorziet voor de transgender gemeenschap.

Gemarginaliseerde gemeenschap

Transgender personen vormen een gemarginaliseerde gemeenschap in de conservatieve islamitische samenleving. Families verlaten er vaak jonge transgender kinderen, omdat er veel taboe heerst en er zo goed als geen sociale aanvaarding bestaat. Velen gaan daarom bedelen of wenden zich tot prostitutie. 

Sindh is een van de eerste regio’s in Zuid-Azië die zo’n maatregel aankondigt. In buurland India hadden enkele staten eerder al quota ingevoerd voor transgender werknemers en in Bangladesh biedt de overheid belastingsvoordelen aan privébedrijven die transgender personen aannemen. 

Eerder keurde Pakistan in 2018 een wet goed die de gemeenschap bescherming en een waardig leven moet garanderen, nadat meer dan 500 transgender personen er werden vermoord in voorgaande jaren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Provincie in Pakistan voert quota in voor transgender werknemers”

Plaats een reactie

Delen