Vlaams minister-president Jan Jambon (foto: Belga)

Uncategorized

Vlaamse regering stelt beslissing Ventilus uit tot na de zomer

Belga Press Agency

De Vlaamse regering heeft vrijdag dan toch geen beslissing genomen over het Ventilus-project. Dat zegt minister-president Jan Jambon vrijdag na afloop van de ministerraad. Er wordt verder overleg gepleegd met de betrokken burgemeesters, “aan de hand van het rapport van de intendant”. Die geeft de voorkeur aan een bovengrondse leiding.

Het Ventilusproject, een nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen die de offshore-windenergie aan land moet krijgen, stuit al jaren op protest in een reeks gemeenten. Ventilus verloopt immers deels via bestaande hoogspanningslijnen, maar omvat ook kilometers aan nieuwe bovengrondse lijnen, parallel met de E403. De burgemeesters van de betrokken gemeenten en een aantal actiegroepen ijveren ervoor de leidingen ondergronds te trekken. Maar dat is volgens de aangestelde intendant, Guy Vloebergh, dan weer zo goed als onmogelijk. Hij geeft in zijn rapport duidelijk de voorkeur aan een bovengrondse leiding.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/07/elektriciteitsnet-raakt-verzadigd-west-vlaamse-windenergie-dreigt-verloren-te-gaan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Vlaamse regering stelt beslissing Ventilus uit tot na de zomer”

  1. Had men dit beter niet eens eerst bekeken alvorens (over)gesubsidieerde windmolen parken te bouwen?Wat gaan we nog allemaal horen?Mensen wiens zonnepanelen uitvallen omdat het net het niet aan kan!Groene stroom die niet op het net kan worden gezet.Heel veel rijke zakenfamilies worden nog rijker
    door die groene energie.De Vlaamse overheid maar geld pompen in die projecten zoals de 150 miljoen € in Electrawinds waar enkele (federale) politici goed aan hebben verdiend!

  2. Natuurlijk moet het een bovengrondse leiding worden want de andere oplossing is onbetaalbaar en er is al geen geld meer. De CD&V gaat natuurlijk zoveel mogelijk stokken in de wielen steken want ze naderen de kiesdrempel. Het is weer eens zonneklaar dat zowel op vlaams als federaal de elite geen snars geeft om de gewone man enkel hun jobke en de geldstromen naar bevriende organisaties is van tel.
    Bij hun volgende ‘beoordeling’ zullen er velen raar opkijken al vrees ik dat hoe meer we worden meegetrokken in de oorlog (die niet de onze is) onder het mom van ‘het algemeen belang’ verkiezingen zullen worden uitgesteld.

  3. Je zal maar vergiftigde geschenken van vorige regeringen erven. Nu mag de Vlaamse regering proberen branden te blussen die anderen hebben aangestookt. ‘Er eens over slapen’ door beslissingen uit te stellen tot na de vakantie brengt geen soelaas en vergalt ook nog de vakantiesfeer.

  4. Ze leggen voor een paar miljard EUR een onderzeese leiding van Denemarken tot bij ons. er zijn al duizenden km elders zo aangelegd zonder problemen. Er kan geen goede en geldige verbinding gemaakt worden indien het geen bovengrondse leiding is.
    Je hoort allerlei zinloze argumenten om een ondergrondse leiding af te wijzen …
    Het wordt eenvoudig opgelost: Leg zo ver mogelijk een ondergrondse leiding (wissel- of gelijkstroom). Bepaal de minimale afstand nodig om bovengronds over te gaan op een valabele koppeling in wisselstroom. Bereken de kostprijs en laat de Vlaming kiezen of hij al dan niet de prijs wil betalen.
    Gedaan met twijfelen zoals “We beslissen om niets te beslissen, omdat we niet durven omwille van de nakende verkiezingen”.

  5. Iets wat ik niet begrijp: Hoe kan je nu kritiek leveren op iemand zoals Egbert Lachaert als bij de Voorzittersverkiezing een meerderheid voor hem gekozen heeft? En verder, om op iemand kritiek te uiten moet je ervan uitgaan dat de ideeën van deze persoon ingaan tegen de waarden van je eigen opinie. Dat lijkt mij bij dhr. Lachaert onmogelijk omdat ik hem nog geen enkel idee heb horen lanceren waarbij je niet automatisch in een kolderlach schiet en er enige waarde aan kan verbinden. Aan zijn critici: hadden jullie zelf bij de stemming een beetje helderder van geest geweest, dan was die persoon nooit Voorzitter geworden. Nu niet komen klagen dat jullie zelf idioten zijn! Aan zijn medestanders: blijkbaar zijn jullie van hetzelfde kaliber als deze nitwit.

Plaats een reactie

Delen