Geen ‘vrijheid blijheid’ in de cultuursector

Stijn Brouns. Van de redactie

Uncategorized

Vlaamse regering vraagt aan Dermagne om van 11 juli betaalde feestdag te maken

Belga Press Agency

De Vlaamse regering heeft aan federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) gevraagd om van 11 juli, de Vlaamse feestdag, een betaalde feestdag te maken. Die bijkomende feestdag zou dan gecompenseerd kunnen worden door bijvoorbeeld een andere betaalde feestdag te schrappen die in het betrokken jaar op een zondag of een andere dag van inactiviteit valt. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dinsdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens.

Dat de deelstaten de mogelijkheid zouden krijgen om van hun feestdag een betaalde feestdag te maken, stond in het federale regeerakkoord. Er mochten wel geen “budgettaire meerkosten” aan hangen, stond erbij.  Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne werkte eerder een koninklijk besluit uit, maar dat kon niet overal op applaus rekenen. Zo had Dermagne voorgesteld om de werkplek te gebruiken als criterium. Concreet zou dat dat voor Vlamingen die naar Brussel pendelen betekenen dat ze geen feestdag krijgen op 11 juli, maar op het Brussselse Irisfeest, een feest dat elk jaar overigens op andere data ergens in een weekend van mei valt en dus niet op een werkdag.

Nieuw voorontwerp

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon heeft Dermagne op 10 mei een nieuw voorontwerp van kb doorgestuurd met de vraag of Vlaanderen van 11 juli “of een andere dag” een betaalde feestdag te maken. Het voorontwerp voorziet de mogelijkheid dat die regionale feestdagen kunnen vervangen worden door een andere dag bij CAO of op het niveau van de onderneming.

Vlaanderen heeft volgens Jambon aan Dermagne 11 juli doorgegeven en wil werken met een vaste datum, dus zonder mogelijke afwijkingen. “Voor ondernemingen gaan we ervan uit dat Vlamingen hun Vlaamse feestdag kunnen houden en Franstaligen hun feestdag”, aldus Jambon. Voor unicommunautaire ondernemingen in Brussel zou er volgens Jambon wel een afwijking mogelijk zijn mits inspraak van de werknemers.

Wat de Vlaamse regering betreft moet de bijkomende betaalde feestdag gecompenseerd worden “door een andere betaalde feestdag te schrappen die in het betrokken jaar op een zondag of een andere dag van inactiviteit valt waarop de werknemers in de betreffende onderneming niet moeten werken”, stelt Jambon.

Volgens Jambon is het nu aan minister Dermagne om de standpunten van de verschillende deelstaten te verwerken en met een voorstel naar de federale regering te trekken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Vlaamse regering vraagt aan Dermagne om van 11 juli betaalde feestdag te maken”

  1. Voor een deel van de bevolking is 11 juli al een betaalde feestdag, mijn inziens. Ruil hem dan gewoon met 21 juli,die paar dagen verschil zal het ook niet maken.

  2. Ik zie de symboliek niet met 11 juli, een veldslag tussen het graafschap Vlaanderen en de Franse koning. Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg zijn hier geen betrokken partij. De nederlaag van Napoleon op 18 juni 1815 daarentegen maakte een einde aan de twintigjarige gedwongen annexatie van Vlaanderen bij Frankrijk. Annexatie die afgedwongen werd met Frans wapengeweld tijdens de Franse Revolutie. Als er iets positiefs te vieren valt voor de Vlaamse Gemeenschap, dan wel 18 juni 1815, cruciale datum waarop Vlaanderen bevrijd werd van de 20 jarige Franse bezetting.

Plaats een reactie

Delen