Foto: Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Maakt u zich zorgen over de hitte van de komende dagen?

Wannes Neukermans

Het KMI kondigt code oranje af voor de aankomende hitte. Plaatselijk kan het zelfs tot 40 graden warm worden, al is de kans klein dat er records sneuvelen. Media waarschuwen voor de gevaren van de warme temperaturen, maar vindt u die zelf even zorgwekkend? Neemt u maatregelen, of vindt u dat er overdreven wordt? En ziet u een evolutie en vreest u dat er door de opwarming van de aarde vaker hitte(golven) op ons af zullen komen?

Code oranje voor hitte wordt afgekondigd als drie dagen na elkaar de gemiddelde maximumtemperatuur boven 32 graden gaat of minstens één dag boven 35 graden. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft enkele aanbevelingen bij code oranje:

  • regelmatig drinken
  • lichte kledij dragen
  • de dag in koelere ruimten doorbrengen
  • je gezondheidstoestand regelmatig (laten) opvolgen
  • licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) eten
  • deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden

Openbare dienstverlening

De hitte zou vooral op dinsdag de grootste gevolgen hebben. De NMBS heeft al aangekondigd dat het 34 piekuurtreinen schrapt op dinsdag. Ook zullen er in Antwerpen wat minder trams rijden. Daarnaast zullen verschillende winkels vroeger sluiten en zijn er enkele openbare diensten die hun aanbod tijdelijk beperken.

Hoe zal u de komende dagen met extreme temperaturen overleven? Neemt u zelf voorzorgsmaatregelen, of denkt u dat er overdreven wordt en deze grote hitte achteraf een storm in een glas water zal blijken? En denkt u dat deze hitte het gevolg is van de klimaatopwarming? Onder andere het KMI voorspelt al dat er door de opwarming van de aarde steeds vaker extreme weeromstandigheden zullen voorkomen.

Wat denkt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

35 gedachten over “Vraag van de Week: Maakt u zich zorgen over de hitte van de komende dagen?”

  1. Net terug van Bangkok, Thailand. Het was er gemiddeld 35 graden. In de nacht “koelt” het af naar 26 graden. Het hele jaar door hebben ze daar temperaturen boven de 30 graden. Welke kleurcode zouden onze doemdenkers daar geven? Oja, nog iets, Bangkok telt meer inwoners dan België.

  2. Deze periode warmt de aarde inderdaad op, maar dat gebeurde nog. De afkoeling zal zeker komen, dan zitten we misschien wel in een “ijstijd”!!! Er zijn altijd periodes geweest van opwarming en van afkoeling. Niets om je druk over te maken. Maar met deze temperaturen moeten we wel wat voorzorgen nemen, ze zijn genoeg gekend, de media slaan ermee rond je oren.

  3. Ik maak mij totaal geen zorgen met deze temperaturen. Het is maar 2 dagen. Mocht het langer zijn dan 4 weken, temperaturen van 40 graden. Dan pas zou ik mij zorgen maken. Nu moet je vooral genieten. Straks begint de winter terug….

  4. Een ongenuanceerd stem voorstel hierboven, persoonlijk ga ik, en genieten op een voorzichtige manier en ja, MISSCHIEN is er een klimaatverandering.Wat ook daarvan de oorzaak mag zijn. Na de corona de hittegolf terreur, yippie!

  5. ter info – het is nu in het meetstation Vostok op antarctica -57° real feel -79° (levens gevaarlijk) ijs dikte 3km , het komt dus wel goed met die opwarming.
    Verder lees ik in de pers dat bezoekers op de noordpool moeten oppassen voor ijsberen waarvan de populatie sterk toeneemt en die lusten wel een hapje vlees.
    Verder laat Vladi Mier (een bekende rus) weten dat er een strenge winter aankomt
    wegens een probleem met gaskraantjes en het nuttig is nu van de warmte te genieten.

  6. Angstporno, daar zijn ze tegenwoordig alleen nog maar mee bezig. Ik ben eens benieuwd hoeveel domme schaapjes hier weer mee gaan intrappen. Na twee jaar covidonzin zou je denken dat ze het eindelijk doorhebben dat ze hier gewoon met uw kloten aan het rammelen zijn en toch.

  7. Herfst en winter zijn niet goed wegens corona, de zomer deugt niet wegens opwarming van de aarde. Alleen de lente vervult ons met hoop op beterschap. Men zou gaan geloven dat de MS-media er plezier aan beleven ons te verontrusten. Voorbeelden in overvloed.

  8. De mens zal zich aanpassen aan het klimaat. Niet omgekeerd. Is altijd zo geweest. Evolutietheorie van Darwin. Progressieve doemdenkers hebben de pretentie dat ze de thermostaat van onze planeet kunnen regelen. Zucht.

  9. Vorig jaar natte zomer : schuld van het opwarmende klimaat, nu een paar dagen hete temperaturen schuld van de klimaatopwarming, er kan nog niet gesproken worden van een hittegolf en ik herinner me zomers met meerdere hittegolven zonder dat er sprake was van klimaatopwarming, er valt niet te ontkennen dat er klimaatveranderingen zijn maar ik heb toch de indruk dat men graag de mensen meer bang maakt met onheilspellende berichten

  10. De opwarming van de aarde is een gevolg van de overbevolking van deze planeet, maar de mensen onnodig een schuldgevoel aanpraten geeft politieke macht en dat is voor de doemklimatici belangrijker. Als we eerlijk zijn wisten we dat er een wereldprobleem zou komen als de one million bicycles in Bejing, one million cars zouden worden.

Plaats een reactie

Delen