Vraag van de Week: Moet cannabis uit het strafrecht worden gehaald?

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Moet cannabis uit het strafrecht worden gehaald?

Anton Schelfaut

Vorige week ontstond er heel wat ophef over een stunt van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). De burgervader stak tijdens de Gentse Feesten een joint aan, weliswaar zonder de chemische stof om high te worden, in het bijzijn van kinderen. Brussels burgemeester Philippe Close herhaalde dan weer zijn pleidooi om het gebruik van cannabis te decriminaliseren. Wat denkt u? Moet cannabis volgens u uit het strafrecht worden gehaald?

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) hees vorige week zondag op Zataclan in de Willem de Beersteeg als eerste aan ‘de pétard van peter Gerard’, een gigantische joint die openlijk wordt gedeeld op het festival. Volgens de organisatoren ging het over zogenaamde CBD-cannabis, waarbij het hallucinogene THC is weggehaald en de verdovende werking vooral uit CBD moet komen. Onder meer Vlaams Belang Gent sprak zich uit tegen deze “misplaatste publiciteitsstunt”.

Depenalisering

In België is het bezit en gebruik van cannabis illegaal, al wordt bezit voor persoonlijk gebruik (dat betekent niet meer dan drie gram) door volwassenen doorgaans niet vervolgd. Burgemeester Philippe Close (PS) pleit er echter voor om het gebruik van cannabis te depenaliseren. In de krant Le Soir en op de RTBF-radio lanceerde hij vorige week maandag de oproep om over het onderwerp een groot debat te voeren in de aanloop naar de verkiezingen van 2024. Door cannabis uit het strafrecht te halen, kan er meer aandacht gaan naar de handel in harddrugs, argumenteert Close.

Persoonlijk is Close voor een legalisering van cannabis onder voorwaarden, maar omdat de meeste Franstalige politieke partijen daarvoor gewonnen zijn en de meeste Vlaamse partijen tegen zijn, wil hij in etappes werken. Te beginnen dus met een depenalisering, zoals in het Canadese Québec en dertien Amerikaanse staten.

Wat denkt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

24 gedachten over “Vraag van de Week: Moet cannabis uit het strafrecht worden gehaald?”

  1. Ik mis het deel waar Naeyaert zijn kak intrekt wat de klacht betreft die hij ging indienen.

    Op de vraag uiteraard een volmondig JA. Alcohol veroorzaakt wekelijks doden, er is nog nooit 1 mens gestorven aan weed.

  2. Onwetendheid van de bevolking en indoctrinatie van de overheid heeft een plant een duivels imago bezorgd, terwijl al duizenden jaren in de geschreven litarituur de genezende effecten beschreven staan.
    Dank u professor Raphael Mechoulam voor uw knappe werk.

  3. Bij jongeren blijft het gebruik van cannabis problematisch. Een gedoogbeleid geeft de indruk dat er niets aan de hand is, waardoor preventie moeilijk wordt. De enige aanvaardbare cannabis is de medicinale versie.

  4. Zou misschien kunnen werken als je tegelijkertijd harddruggebruik hard zou aanpakken. Maar dat zie ik in dit land nog niet snel gebeuren. Rechtse meningsuitingen zijn het enige misdrijf dat in Belgistan op zware straffen kan rekenen. Al de rest is gasboete en/of enkelbandje en/of opstel schrijven.

  5. De hele bedoeling van Phillipe Close is om te lobbyen voor de legalisering om zo een 15% gewest tax op te strijken op de hele productie. Toeristen genoeg om je koopwaar te slijten en een leger verslaafden die je aan de politieke macht houden omdat hun wietflow niet zou opdrogen.Geniaal toch? Hoe hou je socialisten aan de macht terwijl je gewest de slechtste vd klas is? Je kijkt naar Californië.

  6. Legalisatie van cannabis (en andere (soft)drugs) zou de overheid handenvol geld opbrengen aan btw en accijnzen én bakken geld besparen aan een zinloze en niet te winnen war on drugs, middelen die op hun beurt zouden vrijkomen om echte criminaliteit aan te pakken.
    Alle vrijheden hebben hun prijs, maar door de overheid gereguleerde cannabis- en drugsproductie zal minder slachtoffers maken dan de illegale teelt en productie. Legalisatie en regulering zijn de nachtmerrie van elke drugsbaron en -fabrikant.
    Vreemd dat de overheid die anders als ‘betuttelend’ (100 km/u op de snelweg, abortus, wapenbezit…) wordt weggezet, hieromtrent wél de schoolmeester zou moeten spelen.

  7. Als kankerpatiënt die bijna zijn leven ziet eindigen kan ik één ding zeggen, grote dosissen morfine en andere troep om mijn helse ondragelijke pijnen die ik continu heb mag ik nemen, in Nederland mag je 5 gram cannabis hebben zonder straf, die 55% van de mensen die tegenzijn wens ik 1 week mijn pijnen toe, ze zullen blij zijn dat na één joint ze 4 uren minder pijn hebben, ik keur de opzet van grote ondergrondse kwekerijen niet goed, maar mag ik met het vooruitzicht dat ik ga sterven niet even cannabis roken voor de pijn, volgens jullie moet ik dus maar meteen in de gevangenis worden gesmeten, denk toch na, daarbij als men het Nederlandse systeem toepast 5 gram dan is dat te controleren, en dan kan de politie en het parket de zware drugs, Cocaïne en MDMA en Heroïne opsporen en bestraffen, dat is voor geen pijnbestrijding, denk daar maar over na !!!

  8. Ik stel vast dat op dit forum heel wat druggebruikers zitten.
    Misschien is dat forum wel enigszins te mijden. Ik rook niet [meer-sinds 40 jaar] maar drink graag een pintje zonder strontzat naar huis te moeten lopen. Wat is dat nu allemaal met die weet en cannabis dat het leven zoveel beter maakt? Jullie gebruikers eindigen allemaal aan het eind met hard drugs en als scumbags van deze maatschappij: gewoon zinloos en nutteloos verder leven op kosten van de maatschappij!

  9. Ik kan enkel akkoord gaan met het gebruik van Cannabis om medicinale redenen. Als men sigaretten en alcohol gaat (Maggie de Block ging zelfs zover suikervrije frisdranken) extra te belasten omwille van “gezondheidsredenen” dan zie ik geen reden om cannabis uit het strafrecht te halen. Het is slecht voor de gezondheid en is meestal een opstap naar zwaardere drugs. En waarom al die hetse nu? Geen enkele flik zal iemand die stoned is oppakken, maar iemand die te snel rijdt wordt dan wel zwaar gestraft.

Plaats een reactie

Delen