Foto: Belga

Uncategorized

Vreg deelt eerste boete ooit aan Fluvius uit: 700.000 euro omdat het kerntaken niet vervult

Wannes Neukermans

De Vlaamse energieregulator Vreg heeft de netbeheerder Fluvius een boete van 700.000 euro opgelegd omdat het zijn kerntaken niet vervult. Het is de eerste keer dat de Vreg een boete uitdeelt aan Fluvius. Indien de netbeheerder zijn zaken niet op orde krijgt, dreigen vanaf volgend jaar nog meer boetes.

“Wij willen een signaal geven”, verklaard woordvoerder Leen Vandezande aan De Tijd. “Fluvius speelt een belangrijke rol, zeker in de huidige moeilijke context. Als de netbeheerder tekortschiet, heeft dat een invloed op de factuur van de mensen.”

De Vreg dreigde eerder al met (miljoenen)boetes, maar dit is de eerste keer dat er effectief een bedrag geïnd wordt. In september ontsnapte Fluvius nog aan een miljoenenboete omdat het zijn datasystemen voor energiefacturatie niet tijdig opgestart kreeg. Dat dataplatform, Atrias (waarvan Fluvius meerderheidsaandeelhouder is), moet de Belgische energiemarkt efficiënter doen werken. Klanten zouden hun energieverbruik live kunnen volgen, maandelijkse afrekeningen krijgen en makkelijker van energieleverancier kunnen wisselen. De uitrol liep al vertraging op, maar de kinderziekten zijn nog steeds niet volledig opgelost, aldus de Vreg. Daarom schreef het een boete van 700.000 euro uit.

Die boete zal betaald worden door de aandeelhouders van Fluvius, zijnde de tien intercommunale netbedrijven die in handen zijn van de Vlaamse gemeenten. Het geld komt in het energiefonds terecht en wordt niet doorgerekend in de tarieven aan de consumenten. Als Fluvius tegen begin volgend jaar niet een aantal zaken op orde stelt, dreigt de regulator met extra boetes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Vreg deelt eerste boete ooit aan Fluvius uit: 700.000 euro omdat het kerntaken niet vervult”

  1. “Die boete zal betaald worden door de aandeelhouders van Fluvius, zijnde de tien intercommunale netbedrijven die in handen zijn van de Vlaamse gemeenten. ” de belastingbetaler dus.

  2. De vreg (vivaldi) eigent zich te veel macht toe (via de politiekers) om zichzelf zodoende te bewijzen. Fluvius is een topfirma. Maar de vreg (vivaldi) zwijgt in alle talen dat de intercommunales door toedoen van de nva al 10 jaar vennootschapsbelasting moet betalen ten bedrage van 104 miljoen € per jaar wat mee in de factuur zit, dat ze eens eerst die overbodige taksen afschaffen want de vreg (vivaldi) kost ons ook geld, zit ook in onze factuur.

Plaats een reactie

Delen