Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

53 procent van de Franse kiezers is rechts volgens nieuwe peiling

Simon Segers

Volgens een grootschalige peiling in opdracht van Le Figaro identificeert meer dan de helft van de Franse kiezers zich met rechts. Dit uit zich onder andere in de grotere populariteit van partijen als Rassemblement National van Marine Le Pen.

De Franse denktank Fondapol peilde driemaal naar de politieke voorkeur bij 3.000 stemgerechtigden in navolging van het verkiezingsjaar in Frankrijk. Een van de bevindingen is het toenemend aantal stemmen op ‘protestkandidaten’ tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hiermee bedoelen de onderzoekers de rechtse politici Marine Le Pen en Éric Zemmour en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon. Tijdens de eerste ronden haalden zijn gecombineerd 52,17 procent van de uitgebrachte stemmen. Ter vergelijking: in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in 2002 ging dit om minder dan 30 procent.

Rechts electoraat

De meerderheid van het Franse electoraat omschrijft zichzelf tegenwoordig ook als rechts. Zo behoort 47 procent van de kiezers van de herverkozen president Macron tot de rechterzijde, daar slechts 20 procent van hen zichzelf identificeert met links. Gecombineerd met de stemmen op rechtse kandidaten geeft dit een cijfer van 53 procent rechtse kiezers in de eerste ronde.

Aandacht voor integratie en islamisering

Verder is ook de figuur van Marine Le Pen geëvolueerd bij haar kiespubliek. Slechts 29 procent omschrijft haar als een extreemrechts politica, terwijl 31 procent zelfs van mening is dat haar standpunten gematigd rechts zijn. De rechterzijde kent bovendien ook een groei dankzij het gebrek aan aandacht van linkse partijen voor thema’s als integratie en islamisering. Bezorgdheden omtrent deze problematieken zijn niet langer voorbehouden aan de arbeidersklasse, maar ook aan hoogopgeleiden. Dit vertaalt zich dan ook in de resultaten van Rassemblement National. Tussen de parlementsverkiezingen in 2017 en 2022 steeg de stem van deze kiezers van 5 naar 13 procent.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/marine-le-pen-laat-voorzitterschap-rn-schieten-om-zich-te-wijden-aan-parlementair-werk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “53 procent van de Franse kiezers is rechts volgens nieuwe peiling”

  1. Ik zou zeggen, op naar de 75% (extreem) rechts. Boontje komt nog om zen loontje, zeker weten, enne, linkse wokertjes, er staat jullie nog een gigantisch karma te wachten hoor.

Plaats een reactie

Delen