In 2021 hebben 39.448 personen de Belgische nationaliteit verworven. “Een vergelijkbaar aantal als voor het coronajaar 2020”, stelt Federaal Migratiecentrum Myria bij de publicatie van het jaarverslag.
In 2019 lag dit cijfer op 40.588 personen. Door de coronacrisis en de bijbehorende restricties kwam er in 2020 een knik in de cijfers, waardoor 34.441 mensen de Belgische nationaliteit verkregen. Marokko blijft het voornaamste land van herkomst. De 3.611 Marokkanen die Belg zijn geworden vertegenwoordigen negen procent van de nieuwe Belgen vorig jaar. Op nummer twee staan de Syriërs, die net zoals de Irakezen de laatste jaren steeds meer vertegenwoordigd zijn in de cijfers. Het gaat vooral om collectieve toekenningen van nationaliteit.
Bovendien trekt Myria aan de alarmbel over problemen in de praktijk. Zo leidt de verstrengde voorwaarde van “wettelijk verblijf” vaak tot problemen. De persoon die de nationaliteit aanvraagt moet beschikken over een verblijf van onbeperkte duur op het moment van de indiening van de nationaliteitsaanvraag. Daarnaast wordt er gekeken naar het verblijf vóór het indienen van de aanvraag.
Seksisme
Maar dit huidige systeem waarbij het wettelijke verblijf wordt aangetoond op basis van een limitatieve lijst van verblijfstitels werd in de rechtspraak al verschillende keren veroordeeld. “Deze limitatieve lijst is discriminerend: ze sluit vreemdelingen uit die een verblijfsrecht hebben maar over een document beschikken dat niet op de lijst voorkomt”, aldus Myria.
Volgens Myria hebben er nog steeds mensen gevolgen van een “oude, seksistische regel” die de toekenning van de Belgische nationaliteit benadeelt. “Ook al is de discriminatie op basis van het geslacht in 1985 in de wet gecorrigeerd, verschillende situaties bewijzen toch dat de gevolgen van die oude seksistische wetgeving in 2022 nog altijd voelbaar zijn voor sommige kinderen die vóór 1967 uit Belgische moeders zijn geboren”, aldus Myria. Toen werd de Belgische nationaliteit alleen automatisch toegekend aan kinderen die in België waren geboren uit een Belgische vader.