Uncategorized

Dubbel zoveel Belgen kunnen energie niet betalen

Wannes Neukermans

In vergelijking met een jaar geleden hebben meer dan dubbel zoveel Belgen problemen om hun energiefactuur te betalen. De grootste energieleveranciers zien een opmerkelijke stijging in het aantal aanvragen voor afbetalingsplannen, meldt het Laatste Nieuws vrijdag.

“Tegenover een jaar geleden hebben we 2,5 keer meer aanvragen tot een afbetalingsplan”, zegt Greet Roosen, woordvoerster van TotalEnergies in ons land, de vierde grootste energieleverancier. Ook Mega zag het aandeel klanten met een afbetalingsplan de afgelopen maanden oplopen, van 1 procent tot 2,5 procent van het totaal. De andere leveranciers spreken allemaal van “een significante stijging”.

Zelfs voorschotten worden probleem

De betalingsproblemen doen zich voor bij zowel klanten met een commercieel tarief, als die met een sociaal tarief. Bovendien merken de leveranciers dat niet alleen de aflossing van de eindfactuur problematischer wordt, maar dat ook steeds meer klanten niet aan hun voorschotten kunnen voldoen.

De toename is te verklaren door de torenhoge energieprijzen. Die zijn sinds september enorm gestegen en sindsdien nooit meer echt gezakt. Volgens cijfers van de VREG was de gemiddelde jaarfactuur voor een aardgascontract dat in juli werd afgesloten opgelopen tot het hoogste niveau ooit. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Dubbel zoveel Belgen kunnen energie niet betalen”

  1. Wat hadden ze verwacht?
    Deze prijzen zijn onhoudbaar, onrechtvaardig,… terwijl de energiebedrijven en de Staat miljoenen aan het incasseren zijn. Regelrechte schande, de prijzen moeten terug gehalveerd worden zodat iedereen deze basisbehoefte kan gebruiken zoals het hoort.
    Ik weet niet wanneer de Vlamingen eens op straat willen komen om dit allemaal aan te vechten, wel op een rustige manier, maar dit is het niet lang meer houdbaar, de Vivaldi en huidige EU(SSR) moeten ontheven worden, en laat dan eens de echte democratie tot zijn recht komen.

  2. Op het OCMW krijgen we steeds meer mensen met energieschulden. De energiebedrijven aanvaarden alleen afbetalingsplannen die kunnen afgelost worden binnen één jaar. Ondertussen blijven de schulden ook oplopen. De budgetten van de OCMW’s zijn ook niet oneindig. Zodanig zelfs dat bepaalde OCMW’s zelf maar beperkte hulp kunnen bieden bij het aflossen van de energiefacturen. Hierdoor beperken ze de tussenkomsten tot bvb. 70% van de energieschuld gekoppeld aan een maximum plafond (uit het energiefonds). De overige 30% wordt dan door de client terugbetaald aan het OCMW.
    Dit zal nog voor veel problemen zorgen.

  3. Hoe zou dat komen, vooral bij gepensioneerden die lang en veel hebben bijgedragen tot het BNP , economisch productief geweest tot het BNP. Na 45 jaar belasting betaald te hebben, bedraagt een modaal pensioentje amper 1.200 € terwijl een asielkolonist die nooit één cent bijgedragen heeft naar verluidt 2.250 € per maand kost ! Ge weet gij het dan al wel zeker dat het xenofiel en autochtonofoob Vivaldi wanbeleid electoraal dient gecastreerd te worden in 2024 !

  4. Wat wil je, de prijzen zijn verdrievoudigd!En deze kloteregering strijkt ondertussen wel massa’s inkomsten binnen van allerhande taksen. Hoe lang nog eer er een revolutie van komt? ‘De mensen hebben geen brood… dat ze dan taart eten…’ Toen is het begonnen.

  5. Mensen denken echt dat er geen strenge winters meer voorkomen, ze ratelen over klimaatverandering. In 2005, 2006 en 2007 waren er nog 3 strenge winters achter elkaar met aanhoudende dagvorst die een hele maand duurde en een pak sneeuw. We zitten gwn op een tikkende tijdbom e. De enige manier dat mensen überhaupt gaan overleven deze winter met linkse regeringen in de VS en Europa (die gwn stopten met gas en olie boren) is als de winters zacht blijven. Er zijn er al veel zachte geweest, onze kansen zijn gedaald, er komen er strenge aan zoals altijd.

  6. Wat wil je. Misschien kan de EU nog wat meer hatelijke en zinloze sancties opleggen aan Rusland. De huidige Amerikaanse administratie zal juichen, Poetin zal in zijn handen wrijven en de zogezegde Euroburger zal bloeden. Daar komt geheid hommeles van in West Europa, eens het kouder wordt.

  7. Sinds nva federaal mee in de regering zat hebben ze de intercommunales belast met een vennootschapsbelasting van 33.99% wat de factuur per jaar met 110 miljoen € duurder maakt, voor wat? Om de cumul van bart de wever met zijn 4 vetbetaalde jobkes te betalen, waarom denken jullie dat die LEZE zone die al 40 miljoen € heeft opgebracht dient? Om de zakken van nva te vullen.

Plaats een reactie

Delen