Ursula von der Leyen (Photonews)

Uncategorized

EU betaalt eerste schijf van noodlening van een miljard euro aan Oekraïne

Belga Press Agency

De Europese Commissie heeft maandag een eerste schijf van een noodlening van 1 miljard euro uitbetaald aan Oekraïne. Het gaat om macrofinanciële bijstand die het land moet helpen zijn meest dringende financiële noden te lenigen en het overheidsapparaat draaiende te houden tijdens de oorlog met Rusland en daarna.

Maandag werd een half miljard euro uitbetaald, dinsdag volgt volgens de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de tweede schijf van 500 miljoen euro. Nog voor de start van de Russische inval van Oekraïne op 24 februari keurde de EU al een noodlening van 1,2 miljard euro goed. Door de Russische oorlogsdreiging kampte Oekraïne toen al met een grote uitstroom van kapitaal en was het zijn toegang tot de kapitaalmarkten verloren. Nu de oorlog er al meer dan vijf maanden woedt, zijn in Oekraïne de inkomsten uit belastingen en export helemaal ingestort, terwijl de uitgaven door het dak gaan.

Gunstige voorwaarden

Daarom kwam de EU Kiev te hulp met een langetermijnlening van 1 miljard euro tegen gunstige voorwaarden. Zo zullen de interestkosten uitzonderlijk gedekt worden door de Europese begroting. Om het hulpfonds te financieren, leent de Europese Commissie in naam van de EU op de kapitaalmarkten.

De Europese Commissie heeft vandaag/maandag ook 50 miljoen euro aan macrofinanciële bijstand uitbetaald aan Moldavië, waarvan 35 miljoen euro langetermijnleningen en 15 miljoen euro aan giften. De economie van het kleine en arme buurland van Oekraïne lijdt onder de oorlog. Bovendien vangt het land in verhouding tot de bevolking het hoogste aantal Oekraïense vluchtelingen op van heel Europa.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

9 gedachten over “EU betaalt eerste schijf van noodlening van een miljard euro aan Oekraïne”

  1. Hmmm. Een intrestloze lening kan iedereen gebruiken. Maar maak je geen illusies. Dat geld ziet de EU-belastingsbetaler nooit terug. En dat belastingsgeld wordt dan ook nog gebruikt om de Oekraïnse soldaten te betalen. Wat zou die goedgelovige, vredelievende EU-belastingbetaler daarvan denken? Niets natuurlijk.

  2. Hoeveel eurotjes gaan hiervan blijven plakken aan vingertjes van Zelensky,zijn first lady en de oligarchen (ja die zijn er ook in Oekraïne)?Werd er reeds een onderzoekje gedaan vanwege zijn betrokkenheid in de Panama papers en zijn vastgoed oa. in Italië?!

  3. Goed bedoeld, maar beter zou zijn dat er een eis zou komen om na te gaan waarvoor dit geld zal gebruikt worden. Om een bewoner van Bochka nabij Kiev te vergoeden om een nieuw huis te plaatsen of om het jacht van een Oekraïner in Cannes te tanken, is een groot verschil. Wij Vlamingen geven al elk jaar miljarden uit solidariteit aan Wallonië om er iets mee te doen voor de gewone Waal, bitter weinig gaat naar hem/haar, en gruwelijk veel verdwijnt in de politieke klasse tussen hun graaipotjes. Is het anders in Oekraïne? Geen enkel teken dat beide landen/regio’s van elkaar veel verschillen als het op “subsidies innen” aankomt. Dus denkt toch 2x na en bouw garanties in waar het geld naartoe gaat, om niet te laten eindigen zoals hier in België.

Plaats een reactie

Delen