Gay Pride Amsterdam (Bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Hoogste Nederlandse generaal neemt deel aan Gay Pride: “Sta achter diversiteit en inclusie”

Redactie PAL

Generaal Onno Eichelsheim, generaal en Commandant der Strijdkrachten, nam onlangs deel aan de Canal Parade in Amsterdam. Volgens de generaal is het namelijk nodig om diversiteit binnen het leger te stimuleren. “Als boegbeeld van onze organisatie wil ik laten zien dat ik achter lhbti’ers, achter diversiteit en inclusiviteit en achter mijn mensen sta”, klink het.

Onno Eichelsheim is generaal van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht en sinds 2021 ook Commandant der Strijdkrachten. Dat is de hoogst geplaatste militair in het Nederlandse leger en staat tussen de minister van Defensie en de rest van de krijgsmacht. Vanuit die positie wil hij meer seksuele diversiteit in het leger introduceren, waardoor hij het ook opportuun achtte om deel te nemen aan de Gay Pride op de grachten van Amsterdam. Het is voor het eerst dat een dergelijk hooggeplaatste militair daaraan deelneemt.

“Waarom sta ik eigenlijk niet op die boot?”, vroeg de generaal eerder aan zijn staf, waarna een plaats voor hem voorzien werd op de Defensieboot. “Als boegbeeld van onze organisatie wil ik laten zien dat ik achter lhbti’ers, achter diversiteit en inclusiviteit en achter mijn mensen sta. Maar ook naar buiten toe wil ik een signaal afgeven: iedereen is welkom bij Defensie. Niet alleen omdat ik mensen nodig heb – we hebben veel vacatures – maar ook omdat ik er heilig van overtuigd ben dat diverse teams dan veel beter werken”, verklaart Eichelsheim.

Diversiteit

Het is niet voor het eerst dat de generaal zich uitspreekt over diversiteit in het leger, al ging het voorheen eerder over het feit dat weinig vrouwen de weg naar defensie vinden. Een persbericht stelde toen dat iedereen ongeacht leeftijd, gender en genderexpressie of herkomst zich bij de krijgsmacht thuis moet voelen. Seksuele geaardheid werd toen niet genoemd, als had dat volgens Eichelsheim toch moeten gebeuren.

“We hebben dat niet bewust níet genoemd. Misschien omdat we het al zo normaal vinden. Of je nou lesbisch, homo of biseksueel bent, ik vind het allemaal prima”, aldus de generaal. “Ik hoop echter dat mijn aanwezigheid vandaag wel impact heeft.” Ook het feit dat er vandaag vooral mannen in het leger zitten mag volgens Eichelsheim anders. “We zijn een masculiene organisatie. Daar is ook niks mis mee, maar daar mag wel wat vanaf.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over “Hoogste Nederlandse generaal neemt deel aan Gay Pride: “Sta achter diversiteit en inclusie””

  1. Enkele spreuken zullen ook aangepast worden: “liever een leger van herten” wordt “liever een homo van chocolade” “Een schot voor de boeg” wordt “afrukken voor de pot”, “in het gareel lopen” wordt “in lingerie op safari”, “een veldheer zonder leger zijn” wordt “Een transgender zonder slip”,……….

  2. Zelfs vrouwen in het leger moeten ermee stoppen voor mijn part. Ze kunnen de standaard niet aan, hun genetische bovenlijf spiermassa laat niet toe dat ze hun gewicht kunnen optrekken. Ze zijn te gevaarlijk om mee te nemen op missie, ze smeden emotionele verbindingen en zijn promiscue. Ze maken kwetsbare krijgsgevangenen en krijgen gemakkelijk PTSD. Enkel hetero mannen die man zijn en zo niet verliefd worden op mekaar en normaal doen, zijn geschikt. Alle anderen doen de overlevingskansen vd medesoldaten zakken. Sorry. Tis zo

Plaats een reactie

Delen