Instagram onderzoekt hoe het met tepels van transgenders moet omgaan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Instagram onderzoekt hoe het met tepels van transgenders moet omgaan

Redactie PAL

Het toezichthoudende orgaan van Meta, het moederbedrijf achter Instagram, onderzoekt momenteel of tepels van transgenders op het platform mogen gepubliceerd worden. De aanleiding van de discussie is de verwijdering van een foto waarop twee non-binaire personen halfnaakt poseerden.

Een Amerikaans koppel dat zich als non-binair identificeert, postte enige tijd geleden een foto op Instagram waarop het halfnaakt te zien is, met bedekte tepels. Toch werd de foto van de website gehaald, omdat ze zowel door gebruikers als door het algoritme werd gerapporteerd wegens naaktheid en zelfverwonding. Nadat het koppel geen gehoor vond bij Meta zelf, stapte het naar het toezichthoudende orgaan van het bedrijf.

Naaktbeleid

Het beleid van Meta, en bijgevolg Instagram, inzake naaktheid lijkt op het eerste zicht eenvoudig. Blote tepels van vrouwen zijn op het platform niet toegelaten, maar daarop bestaan enkele uitzonderingen zoals “het geven van borstvoeding” of “situaties in een medische of gezondheidscontext zoals een geslachtsaanpassende operatie”. Volgens deze richtlijnen zouden de tepels van transgender personen dus zichtbaar mogen zijn, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn.

“Eigenlijk wil Instagram enkel tepels tonen die eruitzien als mannentepels, wat dat ook moge betekenen”, stelt Senne Misplon, expert gender- en seksuele diversiteit. “Het bedrijf zegt: we blijven je zien als vrouw, tot je voldoet aan een traditioneel mannenlichaam zoals wij dat zien.” Volgens Misplon bestaat datzelfde probleem voor Belgische transgenders. “Wanneer die een foto publiceren wordt die vaak na een paar uur al gerapporteerd en offline gehaald”, klinkt het.

Conflict van waarden

“We zien steeds meer van deze ogenschijnlijk kleine vraagstukken opduiken, zoals: ‘wat is het verschil tussen een mannen- en vrouwenborst’ of ‘kunnen we nog lachen met een mop van de Kampioenen?’”, aldus Walter Weyns, cultuursocioloog aan de Universiteit Antwerpen.

“Futiele dingen, waar we enkele jaren nog geen aandacht aan schonken, worden nu gezien als belangrijke thema’s”, gaat hij verder. Dat zorgt er volgens de socioloog voor dat er op een bepaald ogenblik een conflict van waarden ontstaat. “Het ene kleine incident volgt het andere op en uiteindelijk krijgt je de indruk dat de hele wereld aan het veranderen is. Alsof je een belangrijke strijd te voeren hebt; en dat geldt voor beide kanten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Instagram onderzoekt hoe het met tepels van transgenders moet omgaan”

Plaats een reactie

Delen