Foto: Belga

Uncategorized

Limburgse bedrijven willen asielzoekers inschakelen als personeel

Belga Press Agency

Hr-bedrijf ITZU, Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg organiseren donderdag in Hasselt een informatieavond onder de titel ‘Asielzoeker zkt. match met bedrijf’. Met de infosessie willen de organisaties duidelijk maken hoe asielzoekers kunnen aangeworven worden om het nijpende personeelstekort te helpen oplossen. Er nemen 90 Limburgse bedrijven deel aan de infosessie, net zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

“Vandaag staan 400.000 vacatures open, waarvan sommige al heel lang. Het staat buiten kijf dat onze economie kreunt onder het tekort aan geschikt personeel”, zegt Louis Kemps van ITZU. “De nood om niet-Belgen aan te trekken en actief in te zetten om onze vacatures in te vullen, dringt zich op.”

Winst voor de economie

De organisaties zien “het activeren van asielzoekers als een grote winst voor de economie“. “Het inzetten van asielzoekers op onze arbeidsmarkt is een drievoudige winst. Ze vullen de openstaande vacatures in, ze dragen bij aan de sociale zekerheid en zelf kunnen ze meer op eigen benen kunnen staan”, aldus voorzitter van Confederatie Bouw Limburg Michel Vanderstraeten. De werkgeversorganisaties en ITZU pleiten ook voor een proactief beleid van arbeidsmigratie.

“Het tewerkstellen van asielzoekers in onze Belgische bedrijven is een positieve wisselwerking”, zegt ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). “Enerzijds dragen ze zo bij aan onze samenleving, door de huidige krapte in verschillende sectoren van de arbeidsmarkt op te vangen. Anderzijds verwerven ze heel wat nieuwe vaardigheden die zullen bijdragen aan hun integratie in België ,als ze erkend zouden worden als vluchteling.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

11 gedachten over “Limburgse bedrijven willen asielzoekers inschakelen als personeel”

  1. Voor bedrijven zal het niet direct een probleem zijn maar men moet zich toch vragen stellen bij de krapte op de arbeidsmarkt. Waar blijven de maatregelen om daar eens grote opkuis te houden? Zo blijft men de vluchtelingeninstroom aanmoedigen.

  2. Het is geen goed idee om mensen, die volledig afkerig staan ten opzichte van onze Westerse cultuur, aan het werk te zetten, enkel en alleen omdat er handen te kort zijn. We zien nu al geruime tijd de negatieve impact van deze strategie, die zijn oorsprong vindt in de 20e eeuw, op de cohesie van de maatschappij. Laten we dezelfde fout niet nogmaals maken. Wat mij betreft is iedereen welkom die met ons de handen aan de ploeg wil slaan, maar die ook onze waarden en normen respecteert, ook al betekent dit dat hij de zijne zal moeten aanpassen. Vlaams Belang mag dan al vuilgebekt zijn maar in deze hebben zij volgens mij gelijk. Als je je heil zoekt binnen een maatschappij dan neem je dezelfde omgangsvormen, regels van fatsoen en gehoorzaamheid aan de geldende wetten over. Er is wat dat laatste betreft te weinig urgentie, te veel laksheid en te veel lankmoedigheid bij onze politici. (Waarom dan nog voor dergelijke mensen stemmen denk ik dan. (Dit terzijde)).

  3. Illegaal het grondgebied betreden is dat niet langer een misdrijf? We gaan ze nu nog belonen. Ter vergelijking: in Belgistan uw pas thuis vergeten dan riskeren de Belgen en Zuid-Nederlanders een boete. Als dat geen discriminatie is?

  4. In de plaats dat de asielEISERS een boterbriefje krijgen dat ze binnen 5 dagen het land moeten verlaten zou men beter schrijven dat ze binnen de 5 dagen werk moeten hebben, er zullen snel velen het land verlaten.

  5. Honderd duizenden zitten in allerlei hangmatstatuten en kosten de Sociale zekerheid miljarden euro’s per jaar.Daarvan kunnen er gemakkelijk 50% tot 75% halftijds of deeltijds mits een goede begeleiding werken.Dit zou hen terug structuur in hun leven geven en hun eigenwaarde ten goede komen.Dit vraagt vijf minuten politieke moed maar dit is nu net het probleem!Zij zijn dikwijls het kiesvee van bepaalde politieke partijen!

Plaats een reactie

Delen