Uncategorized

Relatieanarchie

Pieter Van Berkel

Swingen en vrije liefde zijn passé. Gebruik liever de pseudo-intellectueel klinkende woke termen ‘polyamorie’ of ‘relatieanarchie’.

Een opvallend kenmerk van de brede woke-beweging is dat zowat alles wat betrekking heeft op identiteit en de manier waarop je in de wereld staat een label moet krijgen. Liefst nog een label dat ietwat wetenschappelijk of politiek-technisch klinkt. Men kan kiezen uit honderden genderidentiteiten die iemands excentriciteit een zweem van wetenschappelijkheid verlenen. Het is opmerkelijk dat een ideologie die vrijheid, diversiteit en inclusie predikt zo’n sterke neiging heeft om in hokjes te denken en elke vorm van menselijke eigenheid te catalogiseren.

‘Connectie’

Neem bijvoorbeeld transgender Sarah. Zij is een ‘polyamoureuze relatieanarchiste’. Het woord relatie hoort ze overigens niet graag, ze gebruikt liever het woord ‘connectie’. “In de relationele anarchie bestaat geen onderscheid tussen romantische en andere relaties”, vertelt ze in De Morgen. “Liefde komt in zo veel verschillende vormen voor dat ik het heel beperkend vind om ze op te delen in een relatiestructuur. Om die reden kon ik me ook niet vinden in polyamorie. Daar gaan mensen nog altijd uit van relaties, zij het dan wel meerdere relaties.”

Sarah heeft op dit moment drie ‘connecties’: een platonische en twee amoureuze. Over de platonische ‘connectie’, Evelien, vertelt ze: “Met hun (Evelien is non-binair en verkiest voornaamwoorden die/hun, red.) (sic in De Morgen, red.) heb ik een platonische connectie. We knuffelen wel, maar hebben geen seksuele relatie. We hebben een heel diepe vriendschap en delen ook de sleutels van elkaars appartement.”

Café Blond

De Gentse transvrouw blijkt ook vaste klant te zijn van het roemruchte Café Blond, zo leiden we af uit haar getuigenis. “Ik wil nooit meer een traditioneel gezin”, klinkt het. “Samenwonen is niet uitgesloten, zolang ik maar mijn vrijheid behoud. Ik wil altijd naar Café Blond (het Gentse café dat een veilige haven wil zijn voor iedereen die geen cisman is, EB) (sic in de Morgen, red.) kunnen blijven gaan, waar ik iemand kan ontmoeten met wie ik kan zoenen of iets diepers kan uitbouwen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Relatieanarchie”

Plaats een reactie

Delen