Vraag van de Week: Bent u akkoord met de beslissing van de VRT om bepaalde afleveringen van De Kampioenen te schrappen?

De cast van F.C. De Kampioenen. Photo News

Uncategorized

Vraag van de Week: Bent u akkoord met de beslissing van de VRT om bepaalde afleveringen van De Kampioenen te schrappen?

Anton Schelfaut

Vorige week besliste de VRT om 19 afleveringen van F.C. De Kampioenen te schrappen wegens racisme, homofobie of seksisme. Die beslissing veroorzaakte heel wat ophef. Verschillende politici, onder wie Tom Van Grieken, Theo Francken en Conner Rousseau, spraken zich uit tegen de censuur. Ook tien acteurs van de cast hebben in een open brief gereageerd op de ontstane commotie. Wat denkt u? Gaat u akkoord met de beslissing van de VRT om bepaalde afleveringen van De Kampioenen te schrappen?

De teller van het aantal afleveringen van F.C. De Kampioenen dat de openbare omroep niet meer uitzendt of online ter beschikking stelt via VRT NU, staat momenteel op 19. Het gaat om afleveringen die racistische, seksistische, homofobe of stereotiepe opmerkingen zouden bevatten. Ook afleveringen waarin een recent veroordeelde gastacteur te zien is, werden geschrapt.

Een petitie om de gewraakte afleveringen terug op antenne te brengen, werd ondertussen al bijna 80.000 keer ondertekend. Onder meer acteur Jacques Vermeire, die in de reeks Dimitri De Tremmerie speelt, steunt de actie.

Archetypische personages

In een open brief hebben tien acteurs van de serie gereageerd op de ophef die is ontstaan door het schrappen van de afleveringen. De acteurs zijn naar eigen zeggen “geschrokken” van de commotie in de pers en op sociale media, alsook van het “gratuite misbruik van personages in het discours door politieke partijen en groeperingen”.

“We hebben gedurende 30 jaar gestalte gegeven aan compleet fictieve personages in een sitcom. We entertainden een breed publiek dat dit genre apprecieert en het essentiële kenmerk van elke sitcom begrijpt: uitvergrote, archetypische personages”, klinkt het in de brief.

Die werd ondertekend door Danni Heylen (Pascale), Herman Verbuggen (Marcske), Tuur De Weert (Maurice), Loes Van Den Heuvel (Carmen), Jaak Van Assche (Fernand), An Swartenbroeckx (Bieke), Ben Rottiers (Pol), Marijn Devalck (Balthasar), Niels Destadsbader (Ronaldinho) en Ann Tuts (Doortje).

Wat denkt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

22 gedachten over “Vraag van de Week: Bent u akkoord met de beslissing van de VRT om bepaalde afleveringen van De Kampioenen te schrappen?”

  1. Dit us slechts een uiting van censuur
    Zo wat alle Vlaamse media zijn ziek in dit bedje( zie corona betichtgeving, zie klimaat, zie het conflict in de Oekraïne, zie de maatregelen vzn de eu die onze welvaart bedreigt, zie berichtgeving over “Brusselse jongeren, etc)..
    Alsof dit nog niet genoeg is, zie justitie die vrije meningsuiting bestraft(zie vetoordeling” stop islamisering, zie DVL, etc)

  2. Elk historisch en cultureel relict – of het kunst is of niet – is het product van de tijd (of tijdgeest) waarin het tot stand is gekomen. De wetenschap (waaronder archeologie) heeft er altijd toe bijgedragen die tijd (tijdgeest) te reconstrueren aan de hand van die relicten. Wat poco, woke en nu ook V(?)RT doen is de wetenschap de rug toekeren. Schrappen of gewoon voorzien van een waarschuwende boodschap is de kijker/lezer voor dom en minderwaardig houden, zoals voor de komst van Luther de katholieken de Bijbel niet mochten lezen. De Gutmenschen vinden zich nu eenmaal de onaantastbare elite.

  3. Sommige mensen kunnen zich niet vinden in deze afleveringen. Is dat mijn probleem? Ik kan de humor van de kampioenen plaatsen. Schrappen gaat bepaalde mensen niet verstandiger maken of inzicht geven in de maatschappij.
    Mag ik mij geschaad en gediscrimineerd voelen door het schrappen van deze afleveringen. Ik ben ook onderdeel van deze maatschappij en moet ook kunnen rekenen op begrip voor mijn gevoelens en gedachtenwereld.

  4. Alle respect voor de mening van dhr. René Swartenbroekx voor wat betreft de woke-acties van de VRT. Met de laatste zin van het interview echter laat ook hij horen dat hij niet de volle democraat is waarvoor hij zich met zijn commentaar op de VRT wil laten doorgaan. Hij “houdt zijn hart vast” … en waarvoor eigenlijk ? Hij bewijst hiermee wel dat hij ervoor terugdeinst de democratische principes, die in België al jarenlang overboord gegooid worden, toe te passen, namelijk “De kiezer beslist”. Was de groene paus Jos Geysels in 1989 niet in geslaagd het idee van journalist Hugo Gijsels door te drukken, dan was het VB ondertussen al minstens éénmaal “soft” aan de macht geweest en had de kiezer zelf kunnen oordelen over hun werkwijzen en beslissingen. Indien het in 2024 zover komt dat VB mee regeert, zal het met een overweldigende meerderheid zijn (zeker in Vlaanderen) en riskeert de VB-golf ons “hard” te treffen. De kiezer zal dan misschien voor keuzes gesteld worden die onomkeerbaar zijn.

  5. Of je nu fan van de Kampioenen bent of niet, censuur kan en mag gewoon niet. Dit zijn DDR-toestanden waarbij de apparatsjiks beslissen waar we nog mee mogen lachen en bij uitbreiding wat we denken. Er is overigens niets racistisch aan de bewuste afleveringen, met het woord neger is niets mis. Als je dan toch zwarte moet zeggen, bedenk dan dit: neger en zwarte betekent EXACT hetzelfde.

  6. Wat nor erger is: ze zijn altijd al politiek correct geweest. Elk potentieel laakbaar gedrag werd -meestal in dezelfde aflevering- ook afgestraft.

    Bijvoorbeeld wat racisme betreft: het is altijd het blanke personage dat er dom uitkomt, en met vooroordelen.

    Nu kijkt Woke naar het eerste deeltje van de aflevering “OMG! Die zegt …”, blijkbaar zijn ze daarna zo druk in de weer met klagen, dat men niet verder kijkt naar de rest van de aflevering, waar die uitspraak een politiek correcte behandeling krijgt – of gewoon rechtgezet wordt.

  7. Dan moeten ze consequent blijven en ook alle afleveringen met die communist Rottiers verbieden!
    Ik wil geen acteurs zien die ik mee hun loon MOET betalen terwijl ze openlijk lid zijn van een partij die sympathieën heeft met rode massamoordenaars!!!

Plaats een reactie

Delen