Vraag van de Week: Welke maatregelen moet Overlegcomité nemen om energiecrisis te bezweren?

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Welke maatregelen moet Overlegcomité nemen om energiecrisis te bezweren?

Anton Schelfaut

Het Overlegcomité buigt zich woensdag over de stijgende energieprijzen. Dat heeft het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld) afgelopen weekend bevestigd. Wat denkt u? Welke maatregelen moet het Overlegcomité nemen om de energiecrisis te bezweren?

De energieprijzen swingen momenteel de pan uit. Aan de huidige prijzen betaalt een gemiddeld Vlaams gezin 10.000 euro per jaar voor gas en elektriciteit. Zo blijkt uit een schatting van energiespecialist Dieter Jong voor VRT NWS. Dat is tien keer meer dan vorig jaar. Een maandfactuur is momenteel even duur als een jaarfactuur van vorig jaar.

Verschillende partijen schoven de voorbije dagen (nieuwe) maatregelen naar voren, zoals een overwinstbelasting, een verlenging van de huidige maatregelen en een levensduurverlenging van Doel 3 en Tihange 2. Premier De Croo kijkt in eerste instantie naar een Europees plafond op de energieprijzen, waarvoor de regering al sinds het voorjaar pleit. Als dat niet lukt, zal België andere opties bekijken, vertelde hij aan VRT NWS, al zullen die wel “minder sterk” zijn en “minder effect hebben”.

Overwinstbelasting

De grote winnaars van de energiecrisis zijn de energiebedrijven, die momenteel grote winsten maken. Dat mensen torenhoge facturen moeten betalen, terwijl bedrijven torenhoge winsten maken, is voor Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout “onaanvaardbaar”. Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is voorstander van een overwinstbelasting.

Huidige maatregelen verlengen

Verder zijn Vooruit, Groen en cd&v er voorstander van om de maatregelen die al zijn genomen, zoals de btw-verlaging voor gas- en elektriciteit naar 6 procent en de uitbreiding van het sociaal tarief, te verlengen. Open Vld pleit er dan weer voor om de federale steunmaatregelen gerichter toe te passen, met name voor gezinnen en kmo’s die het moeilijk hebben.

Doel 3 en Tihange 2 langer openhouden

Het personeel van de Belgische kerncentrales vroeg dit weekend in een open brief om Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden. De federale regering besliste in het licht van de energiecrisis eerder al om met uitbater Engie te onderhandelen over de verlenging van de levensduur van de jongste Belgische kerncentrales, die van Doel 4 en Tihange 3. Maar volgens de personeelsleden komen ook Doel 3 en Tihange 2 in aanmerking voor een levensduurverlenging. Nochtans sluit Doel 3 normaal gezien eind volgende maand al de deuren, Tihange 2 volgt in februari volgend jaar.

Wat denkt u? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Vraag van de Week: Welke maatregelen moet Overlegcomité nemen om energiecrisis te bezweren?”

  1. Misschien moeten de moraalridders onder onze politici de betekenis van “eigen volk eerst” leren, voor ze aan internationale sancties of klimaatdoelstellingen deelnemen die vooral schadelijk zijn voor de eigen mensen.

  2. Het openhouden van D3 en T4 is slechts een eerste stap. Alle kerncentrales moeten verlengd openblijven, 10 jaar of zelfs 20 indien mogelijk. De Europese elektricteitsmarkt moet volledig hervormd worden. Geldverspilling aan hernieuwbaar moet stoppen. Net prioriteit voor hernieuwbaar moet op de schop. Er moet nieuwe nucleaire capaciteit gebouwd worden om op termijn de oude reactoren te vervangen. Met deze maatregelen zijn we minder afhankelijk van het buitenland en moet er minder elektriciteit ingevoerd worden aan buitensporige prijzen.

  3. Geen van deze opties zijn nuttig europa moet gewoon de sancties en deze koude oorlog stoppen. Het zijn onze verheven leiders die schuld hebben aan deze onnutige crisis en ons in armoede storten. Weer een nutteloze poll van pal nws die tegelijk polarisatie opwekt. Met alle respect maar zorg voor een degelijke meer keuze vraag. Voor mij blijft de enige optie stoppen met de waardeloze maatregelen die het klootjes volk u en ik pijn doet

  4. Alle kerncentrales langer openhouden en nieuwe oude centrales bouwen want de regels die de Europese ambtenarij heeft opgesteld maken de bouw van nieuwe types centrales bijna onmogelijk en extreem duur. Misschien kunnen die regels omzeild worden door gewoon krak dezelfde centrales te bouwen als diegene die er staan. Spijtig want het rendement van de nieuwere types zal ongetwijfeld hoger liggen maar de kans is klein dat er op Europees vlak ooit iets ten goede zal veranderen.

    De berekeningswijze voor de elektriciteitsprijs op Europees niveau mag wel eens herbekeken worden. Als er tekorten zijn moet er geld zijn om te investeren in bijkomende productie maar dat lijkt hier niet helemaal toepasselijk. Er is (voorlopig nog) geen tekort aan elektriciteit. De hogere elektriciteitsprijzen worden eerder veroorzaakt door het prijsmechanisme dan door tekorten, hogere productieprijzen of zelfs de torenhoge gasprijs en de subsidiëringsmechanismen.

    Tegen de hoge gasprijzen valt op korte termijn niet veel te doen op het laten vallen van de Oekraïners na. Een Poetin die zich onaantastbaar acht is niet echt iets om naar uit te kijken. Polen en de Baltische staten kunnen zo in zijn vizier komen.

  5. Welke maatregel moet Europa nemen? Die oorlog in Oekraïne (en andere plaatsen) stoppen en daarvoor de Russische deur platlopen, tot er een pact is. Wat dat moet inhouden, moet blijken uit de onderhandelingen. Het helpt om te zeggen dat beide partijen schuld moeten bekennen … Nooit meer oorlog en Godsvrede, weet je wel?

  6. Op korte termijn moeten de kerncentrales langer open, verder moet het prijsmechanisme waar de duurste bron van energie de prijs bepaalt. Gas is bijvoorbeeld de duurste bron en die bepaalt de prijs die bijvoorbeeld de windboerderijen als energie leveren, dat is misdadig. Op lange termijn moeten we een mix hebben van energiebronnen, veel kernenergie en ook wel hernieuwbare energie. Maar we moeten vooral de groene dogma’s overboord gooien, hernieuwbaar als het kan, nucleair als het moet. Laat ook die subsidie’s aanpakken van die hernieuwbare energie. Een windboerderij moet een windboerderij en geen subsidieboerderij zijn. We moeten dat niet enkel de Groenen verwijten, kijk maar op andere milieuvlakken bijvoorbeeld naar de N-VA, zij hebben in Antwerpen een LEZ en Demir heeft haar oikofobe stikstofbeleid. De waanzin moet stoppen, pas dan kunnen we zeker zijn van onze energie op een betaalbare prijs.

Plaats een reactie

Delen