Eva De Bleeker (foto: Belga)

Uncategorized

Begrotingstekort stijgt boven 30 miljard

Wannes Neukermans

Het Planbureau ziet het Belgische begrotingstekort met nog maar eens 5 miljard euro verslechteren, tot 31,5 miljard euro. En daar zijn de steunmaatregelen die er aan zitten te komen om de gezinnen en bedrijven door de winter te helpen, nog niet eens in meegerekend. Volgens het Planbureau zijn het vooral de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis die de economische context aanzienlijk verslechterd hebben. Dat schrijft De Tijd.

De inflatie bedraagt 9,4 procent en blijft met 6,5 procent ook nog erg hoog in 2023. Waar er dit jaar nog een groei voorspeld wordt van 2,6 procent, ziet het Planbureau onze economie het jaar nadien slechts groeien met 0,5 procent. “Door de turbulentie van de afgelopen maanden verwachten we dat de economische groei een halfjaar zal stagneren.”

Koopkracht houdt stand

Die verlaging van de groei is slecht nieuws voor de Belgische staatskas. De begroting was al helemaal op hol geslagen, onder meer door structurele tekorten en effecten van de vergrijzing. Nu berekende de Tijd dat het begrotingstekort stijgt tot een percentage van 5,4 van het bbp: 31,5 miljard euro. Beter nieuws is er voor de koopkracht van gezinnen. Die houdt, mede dankzij de automatische loonindexering, redelijk stand. Dit jaar spreekt men van een daling van 0,1 procent, volgend jaar neemt de koopkracht toe met 0,7 procent.

Toch is de federale regering niet onmiddellijk van plan om te besparen. “We leven in onzekere tijden”, reageert staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld). “Daar horen, net als tijdens de coronacrisis, crisisuitgaven bij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Begrotingstekort stijgt boven 30 miljard”

  1. Steunmaatregelen voor een crisis waaarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn, zkj enkel bedoeld om stemmen mee te kopen.
    De volgende regeringen mogen de boel opkuisen (als er dan nog geld binnenkomt van werkenden en bedrijven)

  2. ach, een nieuwe set toners in de geldprinter en we kunnen weer even … er is zelfs nog geld voor 2 extra controle-organen om toe te zien dat lokale besturen ‘malafide’ handelaars kunnen sluiten. We kijken niet op een ambenaar meer of minder

  3. En dit Vivalditisten orkest is nog maar in de helft van legislatuur!?Iederéén die een beetje de Belgische politiek volgt weet dat een jaar voor de verkiezingen in principe!!!!2023 wordt overgeschakeld op verkiezingsmodus en er geen doortastende budgettaire beslissingen worden genomen om het kiesvee niet te hard de indruk te geven dat ze gaan gepluimd worden! Als de kiezer de kaarten goed schud wil Alexander er trouwens nog vier jaar bij breien!?Hallelujah bespaar ons daarvan…..Toen Mobutu nog de plak zwaaide vertrok er elke maand een vliegtuig uit Oostende met vers gedrukt Zairees geld,dus…. er is nog hoop?! Voor het pensioenakkoord tapte De Bleeker wel uit een ander vaatje en gaf ze opdracht aan het planbureau om de haalbaarheid te berekenen wat volgens haar nog steeds niet is gebeurd?

  4. We zitten met een sinterklaasregering opgescheept en hopelijk zijn we daar zo snel mogelijk vanaf. De miljardenfactuur van het klimaat staat ons ook nog te wachten. Ik vrees dat Bart De Wever gelijk krijgt we zijn Griekenland aan de Noordzee. Stop met geld uitdelen aan mensen die nooit gewerkt hebben, zet ze liever aan het werk, dat stond toch ook in het regeerakkoord (80% tewerkstellingsgraad!). Cadeaus geven kan iedereen, mensen aan het werk krijgen (vooral als dat je kiespubliek is) ligt veel moeilijker.

Plaats een reactie

Delen