Cd&v wil straatverlichting uit in Vlaanderen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Cd&v wil straatverlichting uit in Vlaanderen

Belga Press Agency

CD&V wil dat Vlaanderen overal de straatverlichting dooft, omwille van de energiecrisis. Momenteel smeden veel gemeenten hun eigen plannen voor de komende winter.

CD&V wil deze winter in heel Vlaanderen de openbare verlichting op lokale wegen doven tussen 23 uur ’s avonds en 5 uur ’s ochtends. Vorig jaar betaalden de gemeenten samen 198 miljoen euro aan elektriciteit voor hun straatverlichting. Die kost zal dit jaar veel hoger zal liggen.

“Met ons voorstel kunnen we meer dan 50 miljoen euro besparen, zonder echt in te boeten op veiligheid en comfort”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne.

Ook op de gewestwegen, waar Vlaanderen de factuur betaalt, moet het licht uit, vindt CD&V. Dat was vorig jaar goed voor 15,6 miljoen euro en komend jaar dus wellicht veel meer.

Individuele aanvragen

Fluvius, dat de openbare verlichting beheert, krijgt volgens CD&V vandaag al veel vragen van lokale besturen. Dat leidt tot een specifieke aanpak van elke elektriciteitscabine die de openbare verlichting aanstuurt.

“Fluvius geeft nu al aan dat ze de individuele vragen niet aankunnen”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez. “Een deel van de gemeenten zou dus geholpen worden, een ander deel niet. Door op Vlaams niveau te schakelen, kunnen we deze winter al in heel Vlaanderen een energiebesparing realiseren. Dat vraagt een pak minder werk.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Cd&v wil straatverlichting uit in Vlaanderen”

  1. Blablablaa, paniek en chaos, daar zijn ze de laatste jaren wel goed mee bezig. Het is misschien interessant om het einde van de wereld nog eens te verkondigen dan zijn we ineens van alle woke, klimaat en gender geleuter verlost. Men zegge het voort.

  2. Ik dacht dat één van de redenen van de verlichting was om het veiligheidsgevoel te verhogen zeker in buurten waar het tuig van de richel de plak zwaait?! Het inbrekersgerief (schroevendraaiers, koevoeten…) zal een denderend succes worden in de doe het zelfzaken?! In 2021 waren er in Vlaanderen 9.852 inbraken in voertuigen, 13.688 woninginbraken (bron Criminaliteitsstatistieken).Zonder de coronasteun gaf Vlaanderen voor 7,24 miljard aan subsidies in 2021! Van de 2,52 miljard euro coronasteun werd (slechts) 110 miljoen euro onterechte steun teruggevorderd?! Eerlijk gezegd denk ik dat de 50 miljoen euro straatverlichting en de 15,6 miljoen euro autostradeverlichting een druppel op de hete plaat zijn en niet opwegen tegen de kosten en/of menselijk leed die zullen gemaakt worden door ongevallen en inbraken….

  3. In plaats van de oorzaak (te weinig productiecapaciteit) aan te pakken, gaat CD&V de gevolgen proberen te verlichten.
    Wanneer het huis overstroomt, gaat CD&V meer dweilen uitdelen, in plaats van de waterkraan dicht te draaien.

  4. Tinne zei toch dat er helemaal geen probleem was, ook als we 49% van onze energie via kerncentrales gewoon weggooien. Zo zeker is het nog niet dat de 2 jongste centrales zullen open blijven. Plots moet dan de straatverlichting uit, dus zo zeker is Vivaldi niet.
    Hebben ze al eens gedacht over de gevolgen op gebied van criminaliteit ? Je zal maar in Antwerpen of Brussel wonen. Wat betekent bovendien 50 miljoen euro voor sinterklaas De Croo en zijn gulle zwarte pieten (of moet dat nu roetpieten zijn) ?

Plaats een reactie

Delen