‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Cultuuroorlog

Columniste Knack na discussie over ‘n-woord’ in ‘De tafel van vier’: “Er zijn nog woorden waar we het moeten over hebben”

Simon Segers

De tumultueuze eerste aflevering van het praatprogramma ‘De Tafel van Vier’ heeft veel reacties losgemaakt. Marc-Marie Huijbregts verzekerde presentator Gert Verhulst dat zijn mening “als witte heteroman” van geen belang is. Een van de medewerkers stapte ook op omdat het woord ‘neger’ verschillende keren gevallen was tijdens de uitzending. Ruim een week na de bewuste uitzending geeft ook columniste Ann Peuteman voor Knack haar mening over kwetsende woordenschat.

Peuteman is germaniste en heeft naar eigen zeggen een grote liefde voor de Nederlandse taal. Taal is een evoluerend medium en die veranderingen beperken zich niet tot wat juist en fout is, argumenteert ze. “Woorden die destijds heel neutraal klonken doen sommige mensen tegenwoordig ineenkrimpen”. Dat ineenkrimpen is volgens de columniste het broodnodige criterium om te bepalen welke termen vandaag nog aanvaardbaar zijn. “Als het zo overduidelijk is dat iemand zich nietig en gekwetst voelt als je die benaming uitspreekt, waarom zou je dat dan in godsnaam nog een tweede keer doen? Of een vierde keer? Of een honderdste keer?”

Geen parel van de Nederlandse taal

De discussie over ‘De Tafel van Vier’ dient niet volledig hernomen te worden, vervolgt ze. Toch wil Peuteman nog even haar mening kwijt over de affaire. “Het n-woord doet duizenden mensen zo diep ineenkrimpen dat de meesten van ons het simpelweg niet meer over onze lippen krijgen. Nogmaals: waarom zou je een benaming blijven gebruiken die mensen pijn doet? Toch niet omdat het een parel van de Nederlandse taal is?”

Omschrijvingen als ‘dement’, ‘autist’ en ‘gay best friend’ voorkomen eveneens “dat vele mensen zich thuis kunnen voelen in die heerlijke taal van ons” schrijft ze verder. De columniste stelt dat dergelijke omschrijvingen mensen herleiden tot iets wat incorrect of zelfs ronduit beledigend is. “Als we het handvol lemma’s (aannames, red.) waarbij heel wat mensen écht in elkaar krimpen als ‘archaïsch’ bestempelen en uit onze dagelijkse woordenschat schrappen, zou het Nederlands er echt niet armer op worden.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/gert-verhulst-door-het-stof-na-heisa-rond-de-tafel-van-vier-dat-het-n-woord-zo-extreem-gevoelig-ligt-daaraan-heb-ik-me-mispakt/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

28 gedachten over “Columniste Knack na discussie over ‘n-woord’ in ‘De tafel van vier’: “Er zijn nog woorden waar we het moeten over hebben””

  1. Nu had ik gedacht dat ze zou pleiten om de meest voor de hand liggende beledigingen ‘racist’ en ‘fascist’ – bedoeld om te kwetsen – uit de handel zou willen nemen. Maar helaas. Blijkt dat sommigen het recht hebben om nooit gekwetst te worden, terwijl het haast een plicht is anderen te kwetsen. Het zal wel iets met ‘gelijkheid’ en ‘inclusiviteit’ te maken hebben zeker, deze kronkel?

  2. Heeft er ooit iemand van die walgelijke linkse bende rekening gehouden met de gevoeligheden van de rechtse Vlaming? Of is de term: fascist, Nazi, racist, “bange witte man” alleen beledigend voor de linkse pocowoko’s?

  3. Er worden heel wat woorden met een Latijnse achtergrond in het Nederlands gebruikt. Knack wil mij dicteren welke Latijnse woorden ik mag gebruiken. Dus Knack zwaait met het vingertje en ik moet gehoorzamen?
    In het Spaans is negro een standaard woord om zwart te omschrijven.

  4. Die madam seuteman kan dus weer volop de linkse woketoer opgaan. Een normale neger zal niet ineenkrimpen bij het woord neger. Enkel de linkse wokers die hun eigen egoïstische mening door onze strot willen duwen denken met hun minderheid zo. Nooit excuses geven, gvd, van u afbijten en in tegenaanval gaan, watjes.

  5. Daar is geen enkele jurisprudentie te vinden waaruit blijkt dat de notie “neger” vermeend “racistisch” zou wezen, al blijkt dat enkel wel zo te zijn in door politiek-correcte propaganda mismeesterde geesten van PoCo warhoofden.

  6. “K(n)ack” schrijvelaars marcheren mee in het peloton van “niemand op intentioneel verlengde tenen” trappen” van dIe masochisten die ijveren in “op ter rapst beledigd zijn”. FOERT !

  7. Inderdaad ook over het woord “LGTBQABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ” dat discriminatoir onterecht wordt afgekort tot LGTBQ+, pure en onversneden “discriminatie op basis van om het even wat” , uiteraard politiek-correct beschouwd.!

  8. Kunnen we het ook eens hebben over Afrikaanse pakjebezorgers die met vrachtwagens in de periferie onze wegen onveilig maken, door het negeren van de verkeersregels, en die agressief reageren wanneer een blanke het waagt een opmerking te maken?

  9. Een van de medewerkers stapte ook op omdat het woord ‘neger’ verschillende keren gevallen was tijdens de uitzending (sic). Dus een goeie reden om het woord ‘n-‘ in aanwezigheid van linkse extremisten te gebruiken.

  10. hoeveel Vlamingen zouden gehoor geven aan die persoon met een vagina,1 op 10 mss.Een neger is een neger en blijft een neger,jackson heeft miljoenen betaald om wit te worden en het is mislukt,jeroom’s wederhelft heeft wit haat ipv zwart maar het blijft een negerin en daar is niets mis mee.Je moet de marokkanen eens horen hoe zij over de négres zeveren,ik zou die persoon met een vagina eens naar molenbeekkesh sturen,wetende dat blanke vrouwen allemaal “keshen”zijn.Ik ben wel fier dat men mij als fascist,racist ,bestempelt want het is de waarheid.

Plaats een reactie

Delen