Foto: Shutterstock

PAL CAST

Een Kwestie van Geloof #25: Socialistische dictator Ortega onderdrukt christenen in Nicaragua

Stijn Derudder

Een recent rapport beschrijft de verslechterende omstandigheden op het gebied van godsdienstvrijheid in Nicaragua in 2022 tot nu toe.

In maart zette de regering de pauselijke nuntius – de belangrijkste diplomaat van het Vaticaan in het land – om onverklaarbare redenen het land uit. Recent heeft een rechter een priester veroordeeld tot meer dan vier jaar gevangenisstraf wegens valse beschuldigingen en de autoriteiten arresteerden een andere priester op verdachte gronden.

Bovendien heeft de regering-Ortega de repressie van organisaties die verbonden zijn met de Katholieke Kerk opgevoerd door liefdadigheidsinstellingen te sluiten en hun werknemers uit te zetten, universiteiten van financiering en juridische status te beroven, nieuwsmedia en radiostations te sluiten en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) te elimineren.

President Daniel Ortega is het staatshoofd van de regering in Nicaragua. Hij en zijn partij, het Sandinistisch Nationaal Bevrijdingsfront (FSLN), oefenen een autoritaire controle uit over de regering en het verkiezingsproces.

Religieuze situatie in Nicaragua

Rooms-katholieken zijn goed voor ongeveer 50 procent van de bevolking van Nicaragua, gevolgd door evangelische christenen met 33,2 procent. Volgelingen van niet-gespecificeerde religies maken 13,2 procent uit van de bevolking en joden, moslims en anderen stranden op 2.9 procent. 0,7 procent van de bevolking hangt geen enkele religie aan.

In de grondwet van Nicaragua staat er dat er geen officiële religie is en die omvat taal die godsdienstvrijheid beschermt en religieuze discriminatie verbiedt. De grondwet somt christelijke waarden op in de algemene principes van het land, en door de overheid gecontroleerde groepen promoten deze waarden op gemeenschapsniveau.

Crisis sinds 2018

Nicaragua is verwikkeld in een sociale en politieke crisis die begon nadat de regering vreedzame protesten in april 2018 begon te onderdrukken. De regering-Ortega begon uit halen naar de katholieke kerk nadat die demonstranten en individuele geestelijken had geholpen die protesteerden tegen de regering. In de beginfase probeerde de kerk om te bemiddelen in een nationale dialoog tussen de demonstranten en de regering. Gesprekken waren aan de gang in mei 2018, maar door het aandringen van de kerk om zich niet af te wenden van demonstranten die hulp nodig hadden en de steun van sommige geestelijken aan de demonstranten, keerde de regering-Ortega zich tegen de kerk.

Katholieke leiders hebben zich uitgesproken tegen de versnellende democratische terugval van de regering en de sindsdien talrijke mensenrechtenschendingen. Daardoor hebben sinds 2018 overheidsactoren en burgers die sympathie hebben het regime-Ortega, routinematig hebben christenen geïntimideerd en lastiggevallen. Ook waren gewelddaden gericht tegen kerken en werden geestelijken lastiggevallen via lasterlijke beschuldigingen, willekeurige arrestaties, doodsbedreigingen op sociale media, deportaties en gewelddadige aanvallen.

De nieuwste aflevering van ‘Een Kwestie van Geloof’ is te beluisteren op andere Spotify, Apple Podcasts, YouTube en palcast.be.

Beluister hier:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

4 gedachten over “Een Kwestie van Geloof #25: Socialistische dictator Ortega onderdrukt christenen in Nicaragua”

  1. Als er iets kan verbeteren in de samenleving moet dit aan de communisten te danken zijn en is concurrentie ongewenst. Alleen binnensmonds schietgebedjes prevelen kan nog enigszins. Enigszins, want de gedachtenpolitie waakt.

  2. Ortega socialistische dictator? Verkiezingen 2012: Het Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), de regerende partij van president Daniel Ortega, haalde 76%.

    Hoeveel stemmen behaalde de partij, OVLD, van Alexander De Croo (premier) en de partij, N-VA, van Jan Jambon (minister-president)?
    Verkiezingen 2019: Federale Kamer: N-VA 16 %, VB 12 %, PS 9.5 %, CD&V 8.9 %, PTB-PVDA 8.6 % en OVLD 8.5 % […].

    Vlaams Parlement: N-VA, de grootste partij 24.8 % behaalt geen volstrekte meerderheid.

    Niet Nicaragua is een dictatuur wel België en Vlaanderen. De dictatuur van de particratie.

Plaats een reactie

Delen