Conner Rousseau stapte op omdat het echt niet anders kon

Conner Rousseau. Photonews

Uncategorized

Inflatie veroorzaakt daling in verkoop vleesvervangers in Nederland

Simon Segers

Data van het marktonderzoeksbedrijf IRI heeft aangetoond dat de verkoop van vleesvervangers en biologische producten gedaald is in Nederland. De consument lijkt steeds minder voor die duurdere alternatieven te kiezen omwille van de hoge inflatie.

In 2020 was de verkoop met 34 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, maar vorige jaar daalde dit cijfer met 5 procent. “En dat terwijl de prijzen wat naar elkaar toe zijn gekropen. Vorig jaar waren vleesvervangers nog 30 procent duurder dan vers vlees en wild en gevogelte, nu is dat 20 procent”, verklaarde een onderzoeker van IRI. De dalende trend is voornamelijk merkbaar in speciaalzaken, zoals natuurwinkels. “Sinds de zomer is bij de speciaalzaken de groei eruit”, bevestigde Michaël Wilde, directeur van de biologische landbouworganisatie Bionext.

BTW afschaffen

Volgens landbouworganisatie LTO ligt de oorzaak bij de dalende koopkracht van de bevolking. “Met de energierekening in het achterhoofd laten mensen toch het speciale, lokale product liggen om voor de goedkopere optie te gaan”, sprak de voorzitter van de organisatie. Roosmarijn Saat, mede-eigenaar van de biologische supermarkt Gimsel in Rotterdam is niet gelukkig met de evolutie. Zij hoopt dat de Nederlandse regering actie onderneemt om biologische producten te promoten. “We hebben een overheid nodig die keuzes maakt. Schaf de btw af op biologisch. Dan worden deze producten voor meer mensen bereikbaar en betaalbaar.”

Teleurstellende smaak

Schouten Europe, een producent van voedselproducten op basis van plantaardige eiwitten, merkt ook afname in de groei. “Mensen zijn onzeker over de toekomst, er is een laag consumentenvertrouwen. Wij zien dat consumenten nu vaak teruggrijpen naar traditionele recepten. Gewoon vlees dus. Dat is jammer”, sprak een vertegenwoordiger. “Wij weten dat mensen best bereid zijn om de stap naar vleesvervangers te zetten. Maar het gebeurt nog te vaak dat consumenten teleurgesteld zijn over de smaak. Die moet beter. Maar als iedereen bij wijze van spreken één keer per week zijn vlees vervangt, dan wordt er al zoveel winst gemaakt voor het milieu. Mensen weten dat en die gaan zich er straks ook wel weer naar gedragen”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Inflatie veroorzaakt daling in verkoop vleesvervangers in Nederland”

Plaats een reactie

Delen