Wouter De Vriendt (Groen)(foto: Belga)

Uncategorized

Kamercommissie in Congo op werkbezoek: “Paars-groen intentieproces waar Vlaming rekening van betaalt”

Wannes Neukermans

Vijf leden van de bijzondere Kamercommissie Koloniaal Verleden zijn sinds woensdag in de Congolese hoofdstad Kinshasa voor een werkbezoek. In de loop van de volgende week reist de delegatie nog door naar Rwanda en Burundi, de twee andere vroegere Belgische kolonies. In de drie landen zal de delegatie ontmoetingen hebben met politici, het middenveld en academici.

Donderdag had de delegatie al een ontmoeting met de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Christophe Lutundula en collega-parlementsleden. In Congo, waar de Kamerleden tot en met zondag blijven, volgen ook nog ontmoetingen met onder meer Belgische bedrijven die actief zijn in Congo en wortels hebben in het koloniale verleden, verenigingen van metissen en actoren van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

“Streven naar herstel en verzoening”

“Een werkbezoek ter plaatse is een kwestie van elementair respect”, laat commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) vanuit Kinshasa weten. “Het is logisch dat de erkenning van het koloniaal verleden en het streven naar herstel en verzoening gebeurt in dialoog met de betrokken landen. Dit louter in België zelf afhandelen zou getuigen van paternalisme en net dat willen we vermijden. Een proces van interactie en dialoog is cruciaal en even belangrijk als het resultaat zelf.” Verschillende van de experten die de voorbije maanden de revue gepasseerd zijn bij de commissie, drongen ook aan op een werkbezoek “als essentieel voor het erkenningsproces waarmee de Kamer bezig is”.

Intentieproces

Niet alle commissieleden zijn daarvan overtuigd. Zo lieten Open Vld, N-VA en Vlaams Belang al snel weten dat ze niet zullen deelnemen aan het werkbezoek. De Vlaamse liberalen zien er de meerwaarde niet van in, terwijl de N-VA vreest dat het bezoek het pad moet effenen naar herstelbetalingen. Kamerlid Tomas Roggeman kaderde eind juni het bezoek in een “paars-groen intentieproces” . “Wij passen daarvoor en kiezen voor dialoog met de Afrikaanse gemeenschap bij ons”, aldus Roggeman. “Wij willen met Kinshasa, Kigali en Bujumbura naar de toekomst kijken en niet dralen in het verleden. Dat kan voor ons zonder dat het parlement en uiteindelijk ook de gewone Vlaming daarvoor de rekening betaalt.”

Het totale kostenplaatje voor vluchten, hotelovernachtingen, maaltijden en eventuele transportkosten ter plaatse bedraagt net geen 48.000 euro. Dat komt neer op 3.600 euro per deelnemer, C02-compensatie inbegrepen. “Onverantwoord”, noemde Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier het. “Het land staat in brand, Europa is in oorlog, de mensen kunnen hun facturen niet betalen en jullie gaan wat staan deugpronken in Congo”, reageert Kamerlid Theo Francken (N-VA).

De commissie werd in juli 2020 opgericht om het koloniaal verleden van ons land onder de loep te nemen en om aanbevelingen te doen over herstel en verzoening en over de omgang met dat koloniale verleden. In oktober 2021 werd een eerste expertenrapport voorgesteld, waarna er een reeks hoorzittingen volgde. Eind december beëindigt de commissie haar werkzaamheden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/congo-verdeelt-vivaldi-koloniaal-verleden-niet-de-schuld-van-de-belg-van-vandaag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

19 gedachten over “Kamercommissie in Congo op werkbezoek: “Paars-groen intentieproces waar Vlaming rekening van betaalt””

  1. Ik werd in 1958 te Luluaburg nu Kananga geboren dus ik ben een kind van de kolonie! Zal mijnheer De Vriendt ook een bezoek brengen aan de scholen,hospitalen,haven,bevaarbare Kongostroom,spoorwegen,locomotieven,vliegvelden,wegen,steden,administratie etc….. die de Congolese autoriteiten van België cadeau kregen na de onafhankelijkheid of ligt dit iets moeilijker?Krijgt hij ook inzage in de rekeningen van de voormalige president Kabila jr en zijn entourage?Gaat hij als Groene jongen ook een bezoekje brengen aan de mijnen waar kinderen verplicht de grondstoffen moeten delven om de batterijen van de electrische wagens te kunnen maken? Nu mijnheer De Vriendt daar toch is kan hij eens navragen bij de Congolese autoriteiten wat er met de woning en de inboedel van mijn ouders gebeurde?

  2. Vlaanderen heeft geen deel gehad aan het koloniale verleden van België. Wij willen daarom ook niet deelnemen aan de Vivaldiaanse deugdpronkerij die nu in Congo wordt opgevoerd. Wij hebben problemen genoeg en moeten met de botte bijl inhakken op het zooitje zelfverminkers aan wie we een pak van onze problemen te ‘danken’ hebben.

  3. Niet alle commissieleden zijn daarvan overtuigd.(Texto)
    De gewoonte om handen van doodsvijanden te hakken was een lokale gewoonte en werd in Congo door de Arabieren ingevoerd vanuit de islamitische sharia-wet om dieven te straffen. Het eerste wetboek van strafrecht dat Leopold II in 1888 introduceerde, verbiedt deze wrede praktijk strikt. Het rapport van “The Inquiry Commission” van 1905 is in dit opzicht absoluut duidelijk. Hoewel dit rapport buitengewoon streng was in het aan de kaak stellen van dergelijke misdaden, aarzelde koning Leopold II niet om het – in extenso – te publiceren in het “Journal Officiel de l’Etat Indépendant du Congo” en vaardigde niet minder dan 24 koninklijke besluiten uit om een einde te maken tegen al die wanpraktijken.
    Als je tenslotte meer wilt weten over de Congo Vrijstaat geregeerd door koning Leopold II, raad ik je van harte aan het boek te lezen dat rond 1905 is geschreven door een Amerikaanse antropoloog Frederick Starr, na 13 maanden onderzoek ter plaatse. Hieronder de digitale versie (scrollen om te lezen):

    http://www.gutenberg.org/files/50567/50567-h/50567-h.htm

    Dit boek weerlegt de meedogenloos verspreide leugens in de lastercampagne die eerst in het Verenigd Koninkrijk opgezet werd, en dan herhaald in de Verenigde Staten.
    http://www.memoiresducongo.be/wp-content/uploads/2020/03/Brief-Scorsese-Affleck-nl.pdf

    Het verhaal van die miljoenen afgehakte zwarte handen is een toenmalig fake news sensatieverhaal van een paar Engelse kranten die niet konden verkroppen dat die sluwe Leopold II uit het kleine België, Congo voor de neus van het trotse Britse wereldrijk had weggekaapt. Pas de laatste decennia is het terug opgeraapt en uitvergroot omdat het past in de huidige tijdsgeest . Wat niet wil zeggen dat Leopold II zachtzinnig omging met zijn nieuwe onderdanen. Maar Arabieren hadden steeds verse slaven nodig, ze kweekten ze niet, de ballen bleven achter in Zanzibar.

  4. Het Congolese werk werd gedaan door Belgische tweederangsburgers. Vlamingen die maximaal tot het lagere middenkader mochten behoren en gedwongen waren Frans te spreken. De technici die de haven van Matadi draaiende hielden, de aannemers die de scholen en ziekenhuizen bouwden, de religieuzen die Congo een van de beste gezondheidssystemen en de hoogste alfabetiseringsgraad van Afrika gaven. Alle hogere kaders waren Franstalig. Het waren zij en het Hof die met de centen gingen lopen. Als er ooit herstelbetalingen komen, weten we aan wie we die moeten vragen.

  5. Ik meen dat wij reeds zéér veel herstelbetalingen hebben gedaan. Alle hulp die de laatste decennia naar ginder is gegaan, ((én die in de zakken van de beleidsverantwoordelijken aldaar zijn verdwenen!), het voedsel dat wij reeds richting Afrika hebben gezonden en dat men daar op de kades liet verrotten, de opleidingen die negers alhier hebben kunnen volgen en waar ze eens terug thuis geen kl#t#n hebben mee aangevangen, enz…

  6. Hebben we al geen miserie genoeg ? Onze energiefacturen zijn onbetaalbaar, de covid factuur hebben we nog niet betaald en we gaan cadeautjes uitdelen in Afrika. We hebben al zoveel Afrikanen op eigen bodem die ons massa’s geld hebben gekost en nog kosten. Als Groen, Voorruit en VLD dan toch met geld willen gooien, dat ze dan het koningshuis en Wallonië laten betalen.

  7. Waarom worden Belgische negers toch steeds weer “Afrikaanse Gemeenschap” genoemd ? Net of er zouden geen andere rassen in Afrika wonen zoals toch ook blanken, in casu Afrikaners, nazaten der Boers in Zuid-Afrika of bruinen, o.a. Noord-Afrikaanse Berbers. Elke neger is geen “Afrikaan”, wat een geografische benaming is en zeker geen etnische al wordt die verwarring gecreëerd door PoCo-gazettenpraat schrijvelaars journaille.
    Zo is een Brazilaanse neger een Zuid-Amerikaan en zeker geen “Afrikaan”, de Waarheid heeft wel haar Rechten !

  8. Crisis in eigen land mede veroorzaakt door hun onbekwaamheid en ondertussen gaan zij eens bekijken tot in welke mate de Vlaming in hun ogen zal moeten gaan kruipen en in de buidel tasten voor de derde wereld. Zoals gewoonlijk spugen zij in het gezicht van de werkende Vlaming. Zo cliché Groen, zo stereotiep links

  9. Een oud nonkel was koloniaal. 3x is hij moeten vluchten met opstanden, 2x is hij terug gekeerd nadat alles geplunderd, afgebrand en gestolen was. Hij had een plantage en stelde meer dan 100 negers tewerk, betaalde hen uit en alles floreerde, tot de een opstand van naburige stammen er weer eens uit jaloezie een einde maakte aan het verhaal. Een bloeiende plantage is nu een waste zone vanuit google earth. Ik kan me dus wel vinden in het verhaal van Hugo Wills hierboven, nonkel Pol vertelde net hetzelfde. We moeten geen enkele schaamte hebben. Wat Leopold II deed was verkeerd, zelfs in die tijdsgeest, maar evenzo waren de farao’s verkeerd, moeten daarom de Egyptenaren aan de zwarten iets terugbetalen of zich schuldig voelen? Of kortom hoever gaan we terug in de tijd, want sedert de “Indépendance” zijn het vooral de zwarte leiders die zich schuldig maken aan roven, plunderen en moorden? Voor de rest is dit niet meer een reisje op kosten van de belastingbetaler van onverkozen politici.

  10. Pisnijdig ben ik geworden van al die woke links-liberale en groene politiekers. Kunnen we het beleid van een land nog wel aan de huidige generatie politiekers overlaten? Die vraag stel ik mij als democraat steeds meer en meer. Hun mars door de instellingen is al te fel doorgezet om nog snel tot een ommekeer te kunnen komen.

  11. Weer een snoeprijsje op onze kosten . En indien die “snoepreizigers ” het werkelijk goed voorhebben met de kongolese burger , mogen ze altijd ginder blijven en daar samen met de zwarten iets opbouwen . Zonder ons belastingsgeld natuurlijk .indien ze levenslang daar blijven mogen ze van me ,ondanks principiele bezwaren , hun parlementaire wedde voor het lopende mandaat nog houden .Maar als de negers hen onheus zouden behandelen omdat ze met hun pretentieuze prietpraat op de zenuwen werken , moeten ze het ook maar zelf oplossen . geen blanke para’s om hen te ontzetten , want dat zou kolonialistisch zijn .

Plaats een reactie

Delen