Loones scherp voor regering-De Croo: "Wie denkt dat begroting 'fait divers' is, speelt met onze financiële stabiliteit"

Sander Loones. Photo News

Uncategorized

Loones scherp voor regering-De Croo: “Wie denkt dat begroting ‘fait divers’ is, speelt met onze financiële stabiliteit”

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Sander Loones trekt aan de alarmbel over de communicatie van de Nationale Bank van België (NBB). De Bank stelde gisteren dat ze dit jaar met verlies zal afsluiten, dat dit de verlies de komende jaren verder zal oplopen én dat ze niet zeker is of haar reserves toereikend zullen zijn om de geschatte risico’s in te dekken.

https://redactie.palnws.be/2022/09/europese-nationale-banken-verliezen-hun-waarde/

De Nationale Bank van België (NBB) verwacht het lopende boekjaar te zullen afsluiten met verlies. Ook in de volgende boekjaren zullen de verliezen verder oplopen. Dat meldde de NBB woensdag in een marktcommuniqué. De handel in het aandeel van de Bank werd woensdagochtend opgeschort. “Een zeer uitzonderlijke maatregel”, klinkt het bij N-VA-Kamerlid Sander Loones.

In een persbericht benadrukt Loones dat zijn partij al jarenlang op de grote risico’s van het lakse monetaire beleid wijst. “De communicatie van de NBB wijst nu op de urgentie”, reageert hij. “De reserves van de NBB komen stevig onder druk te staan. De Bank is zelfs niet zeker of ze genoeg reserve heeft om de risico’s in te dekken. Is de financiële stabiliteit nog wel voldoende gegarandeerd? Wat al helemaal zeker is, is dat de begroting hier nog extra onder zal lijden, terwijl er al een tekort is van meer dan 31,5 miljard euro.”

Exploderende Belgische staatsschuld

Volgens Loones leggen de stijgende rentes de gevolgen van het schuldenbeleid pijnlijk bloot, zowel voor de begroting als voor de Nationale Bank zelf. Hij wijst daarbij met een beschuldigende vinger naar de regering-De Croo, die de tekorten en schulden verder opstapelt. “Dat terwijl het Monitoringcomité rapporteerde dat de Belgische staatsschuld ondertussen explodeert tot 115,9 procent in 2027, en mogelijk zelfs 130 procent in 2030 volgens de Nationale Bank”, hekelt het N-VA-Kamerlid. “Wie daar het probleem en de risico’s nog altijd niet van inziet, wie denkt dat de begroting een ‘fait divers’ is, speelt met de toekomst en met onze financiële stabiliteit.”

In de Kamercommissie voor Financiën en Begroting pleitte Loones er woensdag voor om op zeer korte termijn een hoorzitting over de kwestie te organiseren met bevoegd minister Vincent Van Peteghem (CD&V) en de NBB. De Bank liet intussen weten niet op een eventuele uitnodiging te kunnen ingaan, aangezien ze beursgenoteerd is en het koersgevoelige informatie betreft.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Loones scherp voor regering-De Croo: “Wie denkt dat begroting ‘fait divers’ is, speelt met onze financiële stabiliteit””

Plaats een reactie

Delen