Rechts Zweeds blok maakt zich op voor de macht, socialistische kopvrouw stapt op

Shutterstock

Uncategorized

Rechts blok doorbreekt ‘cordon sanitaire’ in Zweden

Carl Deconinck

Nu de laatste stemmen in Zweden geteld zijn, is de uitslag duidelijk. De rechtse coalitie liep zelfs nog wat verder uit, waardoor ze finaal op 176 parlementszetels uitkomen, tegenover 173 voor links. Ulf Kristersson, leider van de centrumrechtse Moderatpartiet, zei woensdag dat hij overleg zou beginnen om een nieuwe regering te vormen. Premier Magdalena Andersson gaf intussen de nederlaag toe en kondigde haar ontslag aan.

De rechtse coalitie, met de Moderatpartiet, de christendemocraten, de liberalen en de Zweden Democraten zijn nu aan het onderhandelen over de toekomstige regering van Zweden. De doorbraak van de Zweden Democraten is voor Zweden een historisch moment, want er gold tot nu altijd een cordon sanitaire tegen de partij. Die had het stigma van extreemrechts te zijn, maar lijkt daar nu, minstens op rechts, van verlost.

Bendegeweld en massamigratie

De Zweden Democraten bleven wel een overtuigd rechtse partij en maakten de strijd tegen bendegeweld en massamigratie de belangrijkste speerpunten. Dat leverde de partij geen windeieren op want de Zweden Democraten groeiden uit tot de tweede partij van het land, achter de socialisten. De Moderatpartiet van Kristersson krijgt echter het premierschap. Kristersson zei dat hij een regering zou vormen “voor heel Zweden en alle burgers”.

“Er is een grote frustratie in de samenleving, een angst voor het geweld, bezorgdheid over de economie, de wereld is erg onzeker en de politieke polarisatie is ook in Zweden veel te groot geworden,” zei hij. “Daarom is mijn boodschap dat ik wil verenigen, niet verdelen.” Naar alle waarschijnlijkheid komt er nu een minderheidskabinet waar de Moderatpartiet en de christendemocraten de ministers leveren en waar liberalen en Zweden Democraten steun aan geven, maar dat is nog niet helemaal zeker.

Andersson stapt op

Premier Andersson accepteerde de nederlaag, maar waarschuwde dat veel Zweden zich zorgen maken over het verkiezingssucces van de Zweedse Democraten. “Ik zie uw bezorgdheid en die deel ik”, zei ze. Onder haar beleid hield Zweden de grenzen open en ging er heel veel aandacht naar het klimaat. Economisch ging het moeilijk. Volgend jaar is een recessie mogelijk in Zweden.

Jimmie Akesson, leider van de populaire Zweedse Democraten, zei dat zijn partij “een constructieve en drijvende kracht zal zijn in dit werk” om de veiligheid in Zweden opnieuw op te bouwen. Hij zei dat het “tijd is om Zweden op de eerste plaats te zetten”.

https://redactie.palnws.be/2022/09/mattias-karlsson-ideoloog-van-de-zweden-democraten-eerst-en-vooral-willen-we-een-einde-maken-aan-de-massamigratie-naar-zweden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

14 gedachten over “Rechts blok doorbreekt ‘cordon sanitaire’ in Zweden”

  1. Alle helden worden op hun tijd anti-helden zoals de sage van Gilgamesh dat al eeuwen aantoont. Bart de Wever is aan dit eindpunt aangekomen. Ik had het nooit durven denken. Zo vlug. N-VA is een pure belgicistische liberale partij geworden. De Heer De Wever is meer geïnteresseerd in het voortbestaan van België dan in de voorspoed van Vlaanderen. De dekolonisatie van Vlaanderen mag na 62 jaar na de onafhankelijkheid van Congo wel eens wat vaart krijgen.

  2. Wanneer gaan ze bij NVA zich eindelijk herinneren dat NVA en VB uit hetzelfde nest komen ? Natuurlijk moeten ze terug samensmelten en al die zever over die of die persoon die te extreme ideeën zou hebben achterwege laten. In een nieuwe Volksunie zouden ze meer dan 50% van de stemmen halen, en dan heb je altijd meningsverschillen in zo´n grote partij. Onderhandel ze binnenskamers i.p.v. elkaar openbaar zwart te maken. Verdeel en heers vinden ze in ´t Z. van het land een uitstekend idee !

Plaats een reactie

Delen