Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Nagellak voor mannen: groeiende trend in Nederland?

Simon Segers

Nagelstyliste Eva Dona uit Nijmegen krijgt steeds meer mannelijke klanten over de vloer, dat vertelt ze aan RTL Nieuws. “Ik denk dat de jongere generatie meer lak heeft gekregen aan gendernormen en wat als mannelijk en vrouwelijk wordt gezien.”

Het gebrek aan dergelijke impliciete richtlijnen zorgt volgens de styliste dat “mensen doen waar ze zin in hebben”. Een klant getuigt dat nagellak in zijn sociale kring veelvoorkomend is bij mannen. “De meeste vrouwen in mijn omgeving die vinden het over het algemeen wel mooi staan. Die hebben veel respect dat je je nagels lakt.” RTL slaagde er tijdens straatinterviews echter niet in om enthousiaste mannen te vinden om het fenomeen te verdedigen. Dona legt uit dat de trend eigen is aan de jongere generatie. “Ik denk dat mijn oudste (mannelijke) klant ongeveer 30 jaar oud is, als ik mijn vader niet meetel.”

Haatreacties

In een interview met de Nederlandse krant Trouw zei ze vorige week dat ze niet langer alleen alternatieve en excentrieke types over de vloer krijgt. “De meeste zijn doorsnee mannen tussen de twintig en dertig jaar, maar die komen wel echt pas sinds dit jaar”, aldus Dona. Ze vertelde verder dat veel van haar mannelijke klanten haatreacties krijgen en voor homo worden uitgemaakt. Volgens haar ligt dit aan frustratie over die vervagende gendernormen. “Over een aantal jaar is nagellak niet meer iets typisch vrouwelijks. Bij mij in de nagelstudio komt ieder soort mens.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Nagellak voor mannen: groeiende trend in Nederland?”

  1. Ik stel voor dat Eva Dona een bijhuisje opent in Molenbeek, of beter nog in Amsterdam-West waar al die verdraagzame volgers van de vredevolle godsdienst wonen. Eens zien hoe lang haar bijhuisjes het zullen volhouden.

Plaats een reactie

Delen