Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Ondanks schuldgraad van 200 procent geeft Waalse overheid 100 miljoen aan Legoland: “Leuk voor slachtoffers van overstromingen”

Wannes Neukermans

Veel ophef over de komst van Legoland naar de regio Charleroi tegen 2027. Het prijskaartje van het gloednieuwe pretpark: rond de 400 miljoen euro. Politici, concurrerende pretparken en burgers reageren vol ongeloof dat de Waalse overheid hiervan 100 miljoen euro zal betalen. Het is de op één na grootste investering in Wallonië in de afgelopen tien jaar.

De Waalse overheid verdedigt de investering door te stellen dat er minstens 1.000 jobs gecreëerd zouden worden en dat het toerisme in Wallonië een boost zou krijgen. Dat een failliete overheid zo veel geld investeert in een pretpark, stuit veel mensen echter tegen de borst. “De 100 miljoen komt van Waalse en federale participatiemaatschappijen”, legt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde uit op Twitter. “Het zijn die participatiemaatschappijen die overal gigantisch veel middelen hebben om buiten het parlement en volgens de wil van de regering steun toe te kennen.”

Slachtoffers overstromingen

Met een Waalse schuldgraad van 200 procent en een federale van meer dan 120 procent, moet ons land zich dringend zorgen beginnen te maken op budgettair vlak. Toch ziet de Waalse overheid geen graten in een investering van 100 miljoen euro in Legoland Benelux. “Leuk voor de slachtoffers van de overstromingen, waar geen geld voor is”, aldus Vande Reyde. Maar zo zien PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi Paul Magnette en Waals minister-president Elio Di Rupo het niet: “Dit project is ook belangrijk vanuit sociaal oogpunt, met directe en indirecte banen die op het spel staan.”

(Lees verder onder tweet.)

Oneerlijke concurrentie

Bobbejaanland-CEO Yves Peeters is ontevreden met de gigantische overheidssteun die Legoland Benelux krijgt. “Er zijn in onze branche al heel veel spelers op een heel kleine zakdoek actief. Deze vorm van financiering helpt de concurrentie niet vooruit.” Daarnaast overschat de Waalse overheid het aantal extra jobs ook. “Op piekmomenten runnen we met 300 tot 350 extra medewerkers een park.”

Ook Plopsa-baas Steve Van den Kerkhof is “gechoqueerd” door de overheidssteun. “België heeft al de grootste concentratie aan pretparken in Europa en iedereen is nog volop aan het bekijken hoe ze de covidschok kunnen verwerken. In vergelijking met andere landen hebben de Belgische attractieparken veel minder steun gekregen. De overheid moet eerder de bestaande parken steunen dan 100 miljoen euro te investeren in een project van een buitenlandse investeerder”, stelt Van den Kerkhof. “Ik ben niet tegen de komst van Legoland, maar de vrije markt moet spelen. Dit is geen taak voor de overheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Ondanks schuldgraad van 200 procent geeft Waalse overheid 100 miljoen aan Legoland: “Leuk voor slachtoffers van overstromingen””

  1. Wallonië evolueert samen met Brussel naar 400% schuld in 2025. Even groot als Griekenland door decennia wanbeleid en verspilling. Vlaanderen werd al zwaar beschadigd maar daar blijft het niet bij. Het ergste moet nog komen.

  2. Komt dat geld uit de Vlaamse enkel-richting “solidariteit” geld transfer kraan die wij zo laks zijn om al veel te lang te laten open staan naar de Derde Wereld staat over de taalgrens ?

  3. De mensen in de Vesdervallei zullen blij zijn dat ze in een huizeke van Lego gestoken worden… A propos, Wallonië investeert geen 100 miljoen. Vlaanderen doet dat want Wallonië heeft geen 100 miljoen… ze zetten het pretpark weliswaar op Waalse grond maar wij Vlamingen betalen het.

Plaats een reactie

Delen