Rusland verwacht meer referenda in Oekraïne: "Proces zal doorgaan als Kiev fouten niet erkent"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Rusland verwacht meer referenda in Oekraïne: “Proces zal doorgaan als Kiev fouten niet erkent”

Belga Press Agency

Rusland verwacht dat er nog meer referenda in Oekraïne zullen volgen. Dat verklaarde de Russische VN-ambassadeur dinsdag in de VN-Veiligheidsraad. “Dit proces zal doorgaan als Kiev zijn fouten niet erkent en zich niet laat leiden door de belangen van het eigen volk”, aldus Vasili Nebenzja

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, verklaarde dat zij er niet aan twijfelt dat Rusland opnieuw “schijnreferenda” zou houden. Moskou had dat immers al gedaan in 2014 op de Krim en onlangs nog in Oost-Oekraïne.

Vrijdag startten er referenda in vier Oekraïense gebieden die door Rusland worden bezet. Het gaat om de pro-Russische separatistische gebieden Donetsk en Loehansk in het oosten en de gebieden Cherson en Zaporizja in het zuiden. Russische functionarissen meldden dinsdagavond dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie.

Kiev en het Westen hekelen de (schijn)referenda en deelden al mee de resultaten niet te zullen erkennen.

Secretaris-generaal van Verenigde Naties António Guterres had onlangs een mogelijke annexatie van de gebieden omschreven als een schending van het internationaal recht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Rusland verwacht meer referenda in Oekraïne: “Proces zal doorgaan als Kiev fouten niet erkent””

  1. Ik denk dat die referenda wel kloppen. Wie niet van de Russen wil weten is uit die regio’s al lang weg. De rest is sowieso fan van Poetin. De rest die tegen is, die denkt: “liever blode jan dan dode jan”. Je kan het die laatste niet kwalijk nemen. Ook hier wordt de vrije meningsuiting met de voeten getreden, maar dat is blijkbaar minder een probleem.

  2. Ik vind het nogal gemakkelijk om te spreken van schijnreferenda. Dan moet men maar zelf moeite doen om via de VN referenda te houden in die gebieden. Maar dat doet men niet. Want zelf als in werkelijkheid 99 procent van die inwoners bij Rusland wil, dan nog zou men in de Oekraine coalitie mordicus tegen de afsplitsing van de Donbas van Oekraine zijn. Men wil niet dat de democratie zegeviert. Men wil dat Oekraine zegeviert. Dat is volgens mij de vrij shockerende werkelijkheid.

  3. Wat ik hier lees is wel heel kort door de bocht. Feit is: Rusland is een soevereine staat binnengevallen en wil gebieden annexeren waar er veel Russen wonen. Dat is hetzelfde indien Marokko België zou binnenvallen en Brussel en Antwerpen zou annexeren omdat er veel Marokkanen wonen. Ook de opmerking dat wie van de russen niet wil weten zou al weg zijn, de overblijvers zijn dus allen pro-rusland. Vergelijk opnieuw met Brussel/Antwerpen wie daar woont houdt van zijn geboortestreek en wil zomaar niet weg. Daarenboven moet je daar financieel voor in staat zijn. En zelfs alszouden er enkel nog Marokkanen overblijven en ze in een referendum bij Marokko willen horen zou jij daar dan akkord mee gaan?

Plaats een reactie

Delen