Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: geen gelijke behandeling industrie en landbouw, extern salderen mogelijk. Photonews

Cultuuroorlog

Russische minister raadt insecteneiwitten aan nu voedseltekorten dreigen

Simon Segers

Denis Manturov, de Russische minister van Handel en Industrie, suggereerde dat de Russische bevolking moet openstaan voor vleesvervangers die insecteneiwitten bevatten. Het land riskeert voedseltekorten omwille van de oorlog met Oekraïne.

De Russische economie gaat sterk achteruit, terwijl de inflatie tegelijk torenhoge pieken bereikt. Hoewel de regering de schuld bij de Westerse economische sancties legt ontkennen zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten dat dit de oorzaak is van de problematiek. Zo verklaarde de Raad van de EU dat Rusland de enige verantwoordelijke is voor de wereldwijde voedselcrisis en dat de sancties van de EU geen invloed hebben op voedsel- en landbouwproducten.

Moeite doen

Manturov bezocht de Innofood expositie in de Russische stad Sotsji, waar verschillende technologieën betreffende voedselproductie uit de doeken worden gedaan. Hij proefde hier hamburgers die vervaardigd waren met een vliegensoort, groenten en aquafaba, een alternatief voor eiwitten afkomst uit afkooksel van kikkererwten.

“Het is werkelijk zo dat het bijna niet te onderscheiden is van echt vlees. Je moet al een echte fijnproever zijn om het verschil te merken. Ik kon het niet”, sprak de minister. “Het was een blinde degustatie, maar het is echt een kwestie van mentaliteit als je weet dat het niet het echte vlees is. Qua smaak is het identiek”, zei hij. “Het was een echte verrassing toen eiwit afkomstig van larven van de zwarte soldaatvlieg werd gebruikt, maar hier zijn we op het voorfront van moderne technieken. We moeten die mentale blokkade overwinnen en dan valt zelfs een larve van de zwarte soldaatvlieg in de smaak. Je moet er moeite voor doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Russische minister raadt insecteneiwitten aan nu voedseltekorten dreigen”

Plaats een reactie

Delen