Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Cultuuroorlog

Student krijgt prijs voor app die zwarte mensen met gemeenschappelijke interesses samenbrengt

Simon Segers

Christopher Ipayo (22), een student grafisch ontwerp, won de jaarlijkse Prijs Mondiaal Onderzoek van de provincie Antwerpen met zijn applicatie die zwarte mensen uit dezelfde sector wil samenbrengen. “Ik ben ervan overtuigd dat dit kan bijdragen om meer zwarte mensen in de kijker te zetten”, sprak de ontwerper.

De applicatie BLEXT, een porte-manteauwoord voor ‘black’ en ‘next’, geeft een overzicht van zwarte mensen die in dezelfde sector werken of gelijkaardige interesses hebben als de gebruiker. Ipayo ontwikkelde de app om deze mensen samen te brengen omdat hij merkte dat sommige richtingen bijzonder “wit” zijn en weinig mensen van kleur aantrekken.

“Dat is ook omdat het ontbreekt aan voorbeelden, rolmodellen die zich hebben opgewerkt in bijvoorbeeld mijn sector als graphic designer”, vertelde hij aan De Standaard. “Door hen meer in de kijker te zetten. Het belang van rolmodellen is niet te onderschatten. En alle mensen, welke achtergrond ze ook hebben, moeten aangemoedigd worden een richting te kiezen die ze graag doen. Zo kunnen ze ook zelf een rolmodel worden en ik ben ervan overtuigd dat dit kan bijdragen om meer zwarte mensen in de kijker te zetten.”

Vooroordelen in aanwervingsprocedures

Veel van zijn allochtone leeftijdsgenoten kiezen volgens de ontwerper voor studierichtingen die veel werkzekerheid bieden. “Mensen van kleur zijn geneigd om in het hoger onderwijs een studierichting te kiezen die toekomstperspectief biedt. Vaak doen ze dat onder druk van hun ouders, die soms een enge definitie van zekerheid hanteren, omdat ze niet goed weten wat de mogelijkheden zijn van bepaalde studierichtingen.”

Zwarte mensen die interesse hebben in kunst en cultuur zouden het dan ook lastig hebben om van elkaar bestaan af te weten. Volgens Ipayo is er eveneens sprake van discriminatie op de arbeidsmarkt. “Het is geen geheim dat vooroordelen ook binnensluipen in aanwervingsprocedures. Ik ken genoeg mensen die na een lange zoektocht uiteindelijk zelf gaan ondernemen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Student krijgt prijs voor app die zwarte mensen met gemeenschappelijke interesses samenbrengt”

  1. Hadden die werkelijk een app nodig om op te roepen tot geweld, vernieling en vandalisme? 🤔
    Dat lukte hen tot hiertoe al geweldig goed. Of is het eerder voor mogelijke slachtoffers van groepsverkrachting te melden?

  2. De sector van het grafisch ontwerp lijkt mij vrij breed geïnterpreteerd te worden (‘mondiaal onderzoek’ hoort daar nu ook al bij).
    Niets op tegen dat zwarten opgeroepen worden om (proportioneel voor hun groep?) studie- en beroepsrichtingen te kiezen waarin ze ondervertegenwoordigd zijn. Het is alleen de vraag of zwarten daar echt in geïnteresseerd zijn, want hun onderbezetting is zeker niet te wijten aan vooroordelen of racisme.

  3. Goed gedaan man, een prijs krijgen voor een app die erin zou moeten slagen de maatschappij te polariseren. En dat terwijl er fortuinen gespendeerd worden om diezelfde maatschappij “inclusief” te maken. Da’s iets zoals iemand die een vuurtje aansteekt en iemand anders die dat begint te blussen. En voor beide mag je langsgaan om je prijs op te halen.
    Hij zou zijn app beter ontwikkelen om te wijzen op het ontbreken van (ook zwarte) allochtonen in de meeste beroepen en het aantal beschikbare werkposten.

  4. Als ik het goed begrijp, wil deze app-ontwikkelaar dat negers zich meer moeten richten op krekelgedrag, dan op miergedrag. Geef mij maar negers die zich inschakelen om onze maatschappij verder te brengen dan wat toneelacteurs te leveren. Uiteraard heb je negers en negers. Zij die met trots deze titel dragen en meedoen met onze inclusieve maatschappij, en je hebt negers die zich laten beïnvloeden door de linkse slachtofferreligie. Niet het woord neger is problematisch, maar de linkse splijtzwam die dat woord zijn beladenheid heeft gegeven.

  5. Als ik naar Christopher Ipayo’s foto kijk, denk ik aan de TV serie M.A.S.H. (Jaren 70/ 80 ? ). Daar speelde een blonde stoot in mee, met de naam Hot Lips. Gezien de woke hysterie, kan Ipayooke misschien een rol krijgen in een nieuwe, woke versie van die serie als Hot Lips. Ten slotte: Pinocchio ’s Blauwe Fee, is nu ook zwart met dikke lippen. Droevig.

  6. “Ik ben ervan overtuigd dat dit kan bijdragen om meer zwarte mensen in de kijker te zetten”, zegt de maker van de app dus die heeft wel het Z woord van zwarte gezegd en dat is racistisch. Dus een app enkel voor zwarten is dan niet racistisch. Dat ze hunne rommel is in hun gat steken.

  7. Maak een App om blanke hetero mannen samen te brengen op basis van interesses en je wordt vervolgd voor racisme en discriminatie. Maak een App om zwarte mannen samen te brengen op basis van interesses van je krijgt een prijs…Vlaanderen 2022.

Plaats een reactie

Delen