Vraag van de Week: Was de Queen een voorbeeld van dienstbaarheid of van imperialisme en kolonialisme?

Queen Elizabeth II. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Was de Queen een voorbeeld van dienstbaarheid of van imperialisme en kolonialisme?

Anton Schelfaut

De dood van de Britse koningin Elizabeth II maakt wereldwijd heel wat reacties los. Terwijl velen hun steun betuigen, grijpen anderen haar overlijden aan om een discussie op gang te brengen over het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk. Wat denkt u? Was de Queen een voorbeeld van dienstbaarheid, of net van imperialisme en kolonialisme?

https://redactie.palnws.be/2022/09/discussie-over-brits-kolonialisme-laait-op-na-overlijden-queen-elizabeth-ll/

De Britse koningin Elizabeth II, geboren op 21 april 1926, overleed vorige week donderdag in Balmoral Castle in Schotland op 96-jarige leeftijd. Op 6 februari 2022 zat de Queen 70 jaar op de troon. In juni werd dat platina jubileum vier dagen lang gevierd.

In juli werden haar officiële verplichtingen vanwege gezondheidsredenen beperkt. Op 6 september benoemde de vorstin Liz Truss nog tot premier van het Verenigd Koninkrijk, nadat Boris Johnson eerder bij haar zijn ontslag had ingediend. Omdat koningin Elizabeth II problemen had met haar mobiliteit, vond de zogenaamde ‘kissing hands’-ceremonie plaats in Balmoral Castle, haar buitenverblijf, en niet in Buckingham Palace in Londen.

Imperialisme en kolonialisme

Verschillende academici en nieuwsmedia grepen de dood van de Queen aan om het koloniale verleden van het Verenigd Koninkrijk aan de kaak te stellen. Zo schreef het Amerikaanse netwerk NBC News dat Elizabeth “nog steeds verbonden bleef met het koloniale verleden, dat geworteld was in racisme en geweld tegen Aziatische en Afrikaanse koloniën”.

The Washington Post schetste hoe de koningin regeerde over een rijk dat snel in omvang verminderde. Het eerdere succes van de Britten is volgens de krant echter te danken aan de grondstoffen van de vele kolonies.

Ook in communistische kringen wordt het overlijden van de Queen op gejuich onthaald. Zo organiseert Café Molotov op vrijdag 16 september een Ierse folkavond in Gent om haar dood te vieren. De organisatoren omschrijven Elizabeth als “een parasiet die veel te grote sommen geld stal van de belastingen die de Britse inwoners betaalden”.

Wat vindt u? Was de Queen een voorbeeld van dienstbaarheid, of net van imperialisme en kolonialisme? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Vraag van de Week: Was de Queen een voorbeeld van dienstbaarheid of van imperialisme en kolonialisme?”

  1. Het British Empire was het grootste rijk aller tijden. Het omvatte een kwart van de wereldbevolking. Vandaag schieten daar enkel nog Gibraltar en een handjevol eilanden van over. Een schim van wat het ooit was.

  2. Ik ben geen van bovenstaande meningen toegedaan. De monarchie is niet meer van deze tijd, en zou beter worden afgeschaft, zeker het hoerenkot dat Fuckingham Palace heet. Kolonialisme was niet per se een slechte zaak, want het heeft op veel plaatsen beschaving gebracht. Ik zie alleen niet wat de rol van een gekroond staatshoofd daarin was. Iemand die niet democratisch ter verantwoording kan worden geroepen, hoort geen macht te krijgen. Of belastinggeld, eigenlijk.

  3. Ik vind onder de drie mogelijke antwoorden geen punt dat met mijn mening overeenstemt. Daarom onthoud ik mij van deelname. De manier waarom de Engelsen de Ieren hebben aangepakt verdient geen lof, integendeel, maar dit betekent niet dat ik die communistische actie goedkeur, integendeel nogmaals. Voorts lijkt de ‘Kween’ blind te zijn geweest voor de gevaren die het land van buiten- en binnenuit bedreigen en hier hoef ik toch geen tekeningetje bij te maken, zeker?

Plaats een reactie

Delen