Energiecrisis - Shutterstock

Uncategorized

Waalse regering keurt eerste reeks energiemaatregelen goed

Belga Press Agency

De Waalse regering heeft een eerste pakket maatregelen goedgekeurd om met name de meest kwetsbare gezinnen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Dat heeft ze woensdagavond aangekondigd na een debat in het parlement in Namen.

Bepaalde maatregelen worden hernomen van de coronacrisis. Het gaat bijvoorbeeld om de verlenging van het statuut van beschermde energieafnemer (‘client conjoncturel protégé’) tot 31 augustus 2023. Dat betekent dat die persoon van het sociaal tarief voor gas en/of elektriciteit kan genieten.

Uithuiszettingen

Verder mogen er tot 15 maart 2023 geen uithuiszettingen gebeuren in privéwoningen en worden alle afsluitingen van energie verboden in de maanden november en december 2022.

Het zal verbruikers ook makkelijker worden gemaakt om over een afbetalingsplan te onderhandelen, terwijl het telefoonnummer 1718 wordt geactiveerd voor vragen over de energiecrisis en over de hulp die het Waalse gewest biedt.

Superwinsten

De regering wil ook de “superwinsten” aanpakken in de domein waarvoor het gewest bevoegd is. Er komt in de eerste plaats een onderzoek naar de uitzonderlijke winsten die de leveranciers van gas en elektriciteit en de producenten van hernieuwbare energie maken.

Voor de bedrijfswereld is een aantal maatregelen reeds van kracht. Het gaat dan onder meer om Easy’Green, het financieringsvehikel waarmee kmo’s geholpen worden met hun energietransitie. Ondernemingen met vragen zullen terechtkunnen op het nummer 1890, terwijl er ook een taskforce komt die zal bestaan uit vertegenwoordigers van de regering, de bedrijfswereld zelf en de administratie. Sowieso zullen alle vragen die betrekking hebben op een vermindering van het energiegebruik (isolatie, zonnepanelen…) prioritair behandeld worden.

Verder verhoogt de regering haar budget voor leningen met een rentevoet van 0 procent om woningen energiezuinig te renoveren. Het is ook de bedoeling dat openbare gebouwen hun energie-efficiëntie opkrikken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Waalse regering keurt eerste reeks energiemaatregelen goed”

  1. En dat gebeurt dan met Vlaamse centjes, hoogst waarschijnlijk. En wij staan erbij en kijken ernaar, goe bezig hier. Massale opstand, zoals al in vele landen, is de enigste oplossing.

  2. De rekening wordt naar Vlaanderen doorgeschoven…..i.p.v naar ecofasciste TVDS. Door op de man te spelen (Poetin) en niet op de bal krijgt de EUSSR de boemerang terug in zijn gezicht. Met dank aan Ursula,Michel,Merkel en co! Toen Trump zei dat de afhankelijkheid van Rusland voor problemen ging zorgen werd er eens goed gelachen! Ondertussen passeert Uncle Sam met als opperhoofd Biden en co 2x langs de kassa. Eenmaal voor de levering van schaliegas e.d. en een tweede maal dankzij de wapenindustrie wiens orderboekjes uitpuilen!

Plaats een reactie

Delen