Wettelijk pensioen voor 80 procent van gepensioneerden onvoldoende om rusthuisfactuur te betalen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Wettelijk pensioen voor 80 procent van gepensioneerden onvoldoende om rusthuisfactuur te betalen

Belga Press Agency

Meer dan 80 procent van de gepensioneerden kunnen een verblijf in een woonzorgcentrum niet betalen met hun wettelijk pensioen. Dat blijkt in het boek ‘Investeren in de derde helft van je leven’, van VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck en Knack-redacteur Ewald Pironet, en staat woensdag ook in Knack. De auteurs onderzoeken in hun boek verschillende geldzaken na de pensionering.

In ons land komt het wettelijk pensioen overeen met 46 procent van het laatst verdiende loon, zo blijkt uit onderzoek van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. In 16 landen van de EU is het wettelijk pensioen hoger dan bij ons, in 10 landen ligt dat lager. “Er zijn grote verschillen tussen de wettelijke pensioenen van ambtenaren, werknemers en zelfstandigen”, zeggen de auteurs. “In het boek staat hoeveel mensen in elk stelsel welk maandelijks bedrag als pensioen krijgen.”

In het boek worden de cijfers over hoeveel mensen welk maandelijks pensioenbedrag ontvangen gekoppeld aan de kostprijs van een woonzorgcentrum. De conclusie is opvallend: 80 tot 85 procent van gepensioneerden krijgen een wettelijk pensioen dat te laag ligt om de kost van een rusthuiskamer te bekostigen. Vooral bij gepensioneerde werknemers en zelfstandigen ligt dat aantal het hoogst. De situatie is voor vrouwen nog nijpender dan voor mannen, en bijna drie vierde van de bewoners van een woonzorgcentrum zijn vrouwen. 

Belang van financiële buffer

“Deze cijfers tonen het grote belang aan om al tijdens het actieve leven verstandig bezig te zijn met geldzaken en een financiële buffer op te bouwen om de inkomensval na het pensioen op te vangen”, klinkt het bij Van Droogenbroeck en Pironet. De auteurs geven in hun boek tips hoe mensen die inkomensval kunnen trachten op te vangen.

Het boek ‘Investeren in de derde helft van je leven’ wordt woensdag gelanceerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Wettelijk pensioen voor 80 procent van gepensioneerden onvoldoende om rusthuisfactuur te betalen”

  1. Ons gaat men nu leren een extra pensioenspaarpot aan te leggen. Zal dat boek ons ook leren waar al het geld voor onze pensioenen gebleven is? Hier moet zeker geen tekeningetje bij gemaakt worden.

  2. Beschamend dat zij die voor welvaart in dit land hebben gezorgd nu hun spaarcenten ( de erfenis voor hun kinderen ) moeten aanspreken om de factuur te kunnen betalen. Voor de ongecontroleerde migratie is er echter wel nog geld in overvloed. Om nog te zwijgen van de miljoenen euro’s die in het buitenland kwistig worden uitgedeeld.

  3. Allez na, en daar is een studie voor nodig, tja. Achtereen worden we nog verplicht een verzekering te nemen, lees betalen, die later de tekorten van het pensioen bijlegt om in een crêche uw laatsten adem te gaan uitblazen.

  4. Mijn moeder had net geen 900 euro wettelijk pensioen en een rusthuisfactuur van rond de 1700 euro. De boven-ons-gestelde zijn echter bezig met het ocmw te spelen voor heel de wereld en zorgen dat die kinkels alles gratis krijgen.
    Ik heb daar een woord voor – EEN GROTE SCHANDE.

Plaats een reactie

Delen