El Kaouakibi beantwoordt vragen van Instagram-volgers: "Ik ben een ander mens geworden"

Sihame El Kaouakibi. Photo News

Binnenland politiek

El Kaouakibi beantwoordt vragen van Instagram-volgers: “Ik ben een ander mens geworden”

Anton Schelfaut

In een berichtenreeks op Instagram heeft Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi enkele vragen van haar volgers beantwoord. Ze blikte onder meer terug op haar terugkeer in het Vlaams Parlement en vertelde hoe het met haar eigen gezondheidstoestand gesteld is.

El Kaouakibi keerde op 21 oktober geheel onverwacht terug naar het Vlaams Parlement, nadat ze bijna twee jaar thuiszat met een ziektebriefje. Het Parlement besliste die dag unaniem om haar parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) besloot in samenspraak met de fractieleiders om de deuren te sluiten voor de toespraak van de gewezen Open Vld-politica.

Sinds haar plotse verschijning in het Vlaams Parlement is El Kaouakibi ook op Instagram opnieuw actief. Daar deelde ze vorige week een video waarin ze de speech voorleest die ze eerder in de gesloten zitting gaf. In het onderschrift hekelde El Kaouakibi de censuur die haar daarbij te beurt viel. “Wat de media er ook van willen maken… Ik wilde er hier allesbehalve een show van maken”, benadrukte ze. “De pers was al volop aanwezig en ik ben de laatste die de spotlight zelf opzoekt.”

Terugkeer in halfrond

Vorige week kregen de Instagram-volgers van El Kaouakibi de kans om haar vragen te stellen. De eerste antwoorden verschenen maandagochtend op haar profiel. Daarin blikt ze onder meer terug op haar terugkeer in de politieke arena. Die omschrijft ze als “heftig” en “intens”. “Ik ben echt uit mijn lichaam moeten stappen om dit te kunnen doen. Je kan je daar moeilijk op voorbereiden. Het was ook een grote stap na bijna twee jaar isolement. Maar het voelde juist om dit te doen”, schetst ze.

De manier waarop haar terugkeer verliep, was naar eigen zeggen “heel pittig”. “De intimidaties en verwensingen bleven niet uit”, betreurt ze. “Je kan proberen je erop voor te bereiden, maar de realiteit is toch altijd anders. Ik ben er in elk geval niet meer bang van en dat voelt als een bevrijding. Voor mij is dit een belangrijke stap om de volgende stappen te kunnen nemen.” 

Tijd voor de waarheid

Daarnaast beantwoordde El Kaouakibi ook een vraag over haar familie. De afgelopen twee jaar zijn voor hen “heel heftig” geweest en “hebben hun sporen nagelaten”, klinkt het. “Nu ik het gesprek opzoek en juist openheid wil geven, zorgt dat voor onzekerheid uit angst dat de haat weer oplaait. Ik begrijp hun angst en voel veel liefde voor ze. Ik voel die angst ook, maar ik kan zo niet langer leven. Er zijn zoveel leugens verspreid en het is tijd voor de waarheid.”

Voor het tot een stemming kwam in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, boog de Commissie Vervolgingen zich over de opheffing van de onschendbaarheid van El Kaouakibi. Ze kreeg zelf ook de kans om op die zitting aanwezig te zijn, maar daar maakte ze geen gebruik van.

Uit het antwoord op een van de vragen blijkt nu dat ze daar niet op inging omdat de zitting achter gesloten deuren plaatsvond. “Mijn zaak werd twee jaar publiekelijk gebracht zonder weerwoord, zonder een afgerond onderzoek of zonder een vonnis. Het voelde heel ongemakkelijk om dan plots, wanneer ik iets mag zeggen, enkel achter gesloten deuren te mogen spreken”, aldus El Kaouakibi.

Ander mens

Tot slot gaf de gewezen Open Vld-politica ook tekst en uitleg bij haar eigen gezondheidstoestand. Ze voelt zich naar eigen zeggen elke dag anders, en de ene al wat beter dan de andere. “Vandaag de dag ben ik een ander mens geworden”, legt ze uit. “De voorbije 2 jaar hebben me gedwongen om anders te kijken naar het leven en naar mezelf.”

“Wie is Sihame echt?”, is de vraag die El Kaouakibi voor zichzelf beantwoord heeft. “Dat is iemand die wil gezien worden voor wie ze is en niet voor haar prestaties of voor wat ze heeft. Die erkenning heb ik vandaag meer dan ooit van hen die er in de kern toe doen. Ik realiseerde me hoe bijzonder het is dat ik gewoon mens kan zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

19 gedachten over “El Kaouakibi beantwoordt vragen van Instagram-volgers: “Ik ben een ander mens geworden””

  1. Veranderd????? Geloof het maar niet!!
    Zogezegd omdat het aan het licht is gekomen.
    Anders had ze gewoon verder gedaan.
    Er zal nu ook wel wat toegedrkt worden.
    Omdat er anders nog zullen volgen!!!

  2. En gelijk heeft ze dat ze nu een ander mens is geworden, eerst de miljoenen binnenrijven tot uiteindelijk haar vld kompaan Q er voor gezorgd heeft dat het parket ze maar wil vervolgen voor 269.000€ wat uiteindelijk op een sisser gaat aflopen (we weten allemaal hoe corrupt en gepolitiseerd justitie is) zal ze uiteindelijk nog een schadevergoeding bovenop krijgen en bij passing van haar ingehouden wedde. Terrorist trabelsi heeft onlangs ook nog 100.000€ schadevergoeding gekregen. Zo werkt het in den belZIEK.

  3. ” Afspraak met een bedriegelijke vrouw ” zou de titel van een boek kunnen zijn over deze ” veranderde ” politica!
    Men kan sommige mensen aan één stuk door beliegen,en alle mensen een tijdje,maar men kan niet alle mensen aan één stuk door bedriegen!! ( Abraham Lincoln)

  4. dergelijk volk moet asap het land uit gezet worden.Zij en haar familie zijn criminelen met witte broeken en bloesjes aan,dit is corruptie en ze wil het bruine publiek ervan overtuigen om voor haar te stemmen in 2024,wat zal lukken,ze zal nooit veroordeeld worden,berispt ja en daar zal het bij blijven.Werken in het zwart wordt zwaarder gestraft dan mensen oplichten,daar wordt je voor gefeliciteerd en zeker als je een kleurtje hebt.

  5. Voor dergelijk gezwam zullen misschien kerels als Somers, advocaten als Vandelanotte en een paar regenboog bakfietsende manwijven vallen omdat het uit de mond van een allochtone, lesbische vrouw komt, maar vele honderdduizenden Vlamingen zullen hier niet in trappen. Ze waande zich ongenaakbaar, immers politica, vrouw, allochtoon, lesbisch…alles “tick in the box” om voluit te gaan sjoemelen. Ze verbrandde haar vingers iets te veel en de politiek heeft haar gedumpt, uit schrik voor de vele andere beerputten die zouden kunnen geopend worden in het subsidie wereldje. Bovendien “blijft” ze 2j “ziek” thuiszitten, zonder ooit maar één controlearts over de vloer te krijgen en wordt ze maar vervolgd voor geen 5% van hetgeen ze achterover gedrukt heeft, faut le faire…ik dacht only in Wallonië en Brussel, maar evengoed in het Vlaanderen van vandaag. Ik hoop dat ze achter tralies verdwijnt voor heel lang, maar onze gepolitiseerd justitie kennende lijkt me dat ijdele hoop. Ik denk dat ze eerder aan een postje in de EU zal geraken dan in de gevangenis.

  6. Natuurlijk is ze een ander mens geworden. Als je erin slaagt zowat de gehele politieke goegemeente en de burgers een loer te draaien van ± 2 miljoen € en slechts voor zo’n 270.000 € ter verantwoording gaat geroepen worden, zou ik mij ook heel anders voelen. Het verbaast mij dat zij niet het hazenpad gekozen heeft om ergens in Vietnam op haar lauweren te rusten. Maar misschien is de verloning voor haar parlementair zitje te verleidelijk om zomaar te laten schieten.

Plaats een reactie

Delen