Ondanks investering van 800.000 euro dreigt wilde hamster uit te sterven: "Vlaanderen subsidieland"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Ondanks investering van 800.000 euro dreigt wilde hamster uit te sterven: “Vlaanderen subsidieland”

Anton Schelfaut

Het gaat niet goed met de hamster in Vlaanderen. In 2015 investeerde de Vlaamse overheid nog 800.000 euro in het soortbeschermingsplan (SBP), maar zonder succes, zo blijkt nu. De ‘subsidie’ is een doorn in het oog van Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). “De Vlaamse subsidieziekte blijft ook in crisistijden helaas voortduren”, hekelt hij onder de hashtag ‘kerntaken’.

De wilde hamsters in België zijn met uitsterven bedreigd. Ze komen nog maar op één plek voor: Widooie bij Tongeren. Daarom lanceerde de Vlaamse overheid in 2015 een soortbeschermingsplan (SBP). Ze maakte 800.000 euro vrij, gespreid over vijf jaar, om het leefgebied van de wilde hamster uit te breiden.

Tijdens het 29e internationale hamstersymposium bracht een delegatie experts donderdag een bezoek aan de akkers van Widooie, het laatste overgebleven leefgebied van de hamster. Zij stelden vast dat de investeringen zonder succes zijn gebleven.

Twintig hamsters

Natuurpunt vond deze zomer in Widooie vijf hamsterburchten, waarin naar schatting zo’n twintig wilde hamsters leven. Dat aantal is bedroevend laag, aangezien er in het kader van het soortbeschermingsplan (SBP) sinds 2019 ook 150 gekweekte Europese hamsters zijn uitgezet.

Volgens Natuurpunt verhindert het gebrek aan geschikt, voldoende groot en aaneengesloten leefgebied een duurzame instandhouding van de populatie. Daarom roept de natuurorganisatie de overheid op om gronden te verwerven. Die kunnen dan tegen een “billijke vergoeding” beheerd worden door landbouwers in functie van de hamsterpopulatie, klinkt het in een persbericht.

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaanderen subsidieland

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) is niet te spreken over de investeringen in het kader van het soortbeschermingsplan. “Vlaanderen subsidieland: 800.000 euro voor 20 hamsters”, steekt hij van wal op Twitter. “Een fiasco, zo werd vastgesteld op het hamstersymposium. Je verzint dit niet. En wat wordt er dan gevraagd? Nog meer overheidssteun. De Vlaamse subsidieziekte blijft ook in crisistijden helaas voortduren.”

“Stel je voor wat de reactie van N-VA zou zijn mocht dit een Waalse of federale subsidie zijn. Vlaanderen is op vlak van kerntaken een slechte kopie van België”, besluit Vande Reyde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Ondanks investering van 800.000 euro dreigt wilde hamster uit te sterven: “Vlaanderen subsidieland””

  1. OVld moet praten en komen zagen over NVA, terwijl ze zelf miljoenen naar El Kouakibi versluisden en na interventie bij het gepolitiseerde gerecht haar maar gaan vervolgen voor 269.000€. Maar het is en blijft een feit dat eenieder in Vlaanderen die een politieker kent voor het minste een dikke subsidie krijgt. Verpakthet als “verkeersveiligheid”, “milieu”, “allochtonen aan het werk”, “sociaal doel”….en het geld stroomt met tonnen binnen, terwijl men de woonbonus afschaft en de digitale meter door de strot van de Vlaming gejaagd wordt. Ze hebben hooguit moeite gedaan een lijst op te maken (volledig of niet) van de subsidies maar er werd helemaal niet in “gerationaliseerd”, noch geschrapt noch afgetoetst op hun maatschappelijk nut.

  2. Ik heb 2 hamsters maar na een uitgebreide consultatie ronde, nachtelijke vergaderingen tot in de vroege morgen toe, hulp van een ‘expert’ en wat bedenktijd hebben ze mij laten weten dat ik geen subsidie moet aanvragen. Ze hebben genoeg noten opgeslagen om de winter door te komen. Verder willen zij zich onthouden van ieder commentaar. Waarvan akte.

  3. Een OVLD’er die onterechte subsidies aanklaagt, je bedenkt het niet… En wat hebben de miljarden subsidies over de laatste dertig jaar aan “jongeren” (moslims van 7 tot 77) voor integratie, begeleiding , “dansgroepen” à la Kaouakibi, dopgeld, sociale woningen, ziekakas, bijkomende gevangenisplaatsen, enz. eigenlijk al opgebracht buiten hier en daar een goeie pitabar?

Plaats een reactie

Delen