Demir wil justitie regionaliseren: "Splitsen kán en is geen sprookje"

Zuhal Demir. Photo News

Uncategorized

Europees Openbaar Ministerie rolt georganiseerde misdaadgroepen op die voor 2,2 miljard euro btw zouden hebben ontweken

Carl Deconinck

Het Europees Openbaar Ministerie (EOM) maakte dinsdag bekend dat het een grote slag heeft kunnen slaan in ‘Operatie Admiral’. In samenwerking met de rechtshandhavingsinstanties van 14 EU-lidstaten heeft het EOM gelijktijdig onderzoeksmaatregelen uitgevoerd in verband met een erg complexe btw-frauderegeling. De geschatte schade die in het kader is onderzocht loopt op tot zeker 2,2 miljard euro.

In april 2021 onderzocht de Portugese belastingdienst in Coimbra een bedrijf dat mobiele telefoons, tablets, oortelefoons en andere elektronische apparaten verkoopt op verdenking van btw-fraude. Wanneer even later het EOM operationeel werd, meldden de Portugese autoriteiten dit ook aan het agentschap. Landelijk gezien leken op basis van het administratief onderzoek de facturatie en belastingaangiften in orde. De Portugese gedelegeerde Europese aanklagers besloten echter een verder onderzoek in te stellen.

Zo kwamen ze tot de vaststelling dat de verdachte onderneming in Portugal in verbinding stond met 9.000 andere juridische entiteiten en meer dan 600 natuurlijke personen in verschillende landen. 18 maanden na ontvangst van het eerste verslag legt het EOM nu de grootste btw-carrouselfraude bloot die ooit in de EU is onderzocht.

De criminele activiteiten zijn verspreid over de 22 aan het EOM deelnemende lidstaten, Hongarije, Ierland, Zweden en Polen, samen met derde landen, waaronder Albanië, China, Mauritius, Servië, Singapore, Zwitserland, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het EOM stelt vast dat naast de omvang van de fraude ook de buitengewone complexiteit opvalt.

Hooggekwalificeerde georganiseerde misdaad

Enerzijds zijn er bedrijven die optreden als ogenschijnlijk schone leveranciers van elektronische apparaten, en bedrijven die btw-terugbetalingen eisen van de nationale belastingautoriteiten terwijl ze deze apparaten online verkopen aan individuele klanten en vervolgens de opbrengst van deze verkopen offshore kanaliseren, voordat ze zelf verdwijnen. Anderzijds zijn er bedrijven die de opbrengsten van deze criminele activiteit witwassen.

“Deze activiteiten zouden niet mogelijk zijn zonder de betrokkenheid van verschillende hooggekwalificeerde georganiseerde misdaadgroepen, die elk een specifieke rol spelen in het algemene programma”, stelt het Europees Openbaar Ministerie vast. “Transnationaal werkend, bijna met een industriële logica, vermijden ze al jaren detectie.” Europol schat dat btw-carrouselfraude de meest winstgevende misdaad in de EU is en jaarlijks ongeveer 50 miljard euro kost aan belastingverliezen. Het internationale karakter hiervan maakt opsporing bijzonder moeilijk vanuit puur nationaal perspectief.

(Lees verder onder de tweet.)

Grootste fraude

De Europese hoofdaanklager, Laura Kövesi, vertelt aan de pers: “Met Operatie Admiraal zet het Europees Openbaar Ministerie een zeer geavanceerde criminele industrie in de schijnwerpers. Die heeft in de Europese Unie met name gefloreerd door de structurele beperkingen van de nationale belasting- en rechtshandhavingsinstanties als het gaat om grensoverschrijdende financiële criminaliteit.”

Zonder het EOM zou het jaren hebben geduurd om dit soort operaties voor te bereiden, of zouden ze zelfs nooit hebben plaatsgevonden. Operatie Admiral is een duidelijk bewijs van de voordelen van een transnationaal openbaar ministerie. Als het gaat om btw-fraude, kan de schade vanuit nationaal perspectief als relatief klein of onbestaande worden beoordeeld, of zelfs onopgemerkt blijven. Je hebt een helikopterperspectief nodig om het hele plaatje te zien.

Het heeft het EOM minder dan 18 maanden gekost vanaf het eerste misdaadverslag tot het blootleggen van een heel web van georganiseerde misdaadgroepen, verantwoordelijk voor een duizelingwekkend verlies van 2,2 miljard euro voor de belastingbetalers in de EU. “Ik denk dat dit Europa’s grootste btw-fraude is die tot nu toe is ontdekt.” Ook de Belgische federale politie werkte mee aan het onderzoek, samen met meer dan 20 andere partners doorheen Europa.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/europees-openbaar-ministerie-opent-onderzoek-naar-omstreden-vaccindeals/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen