Katholieke kerk ontving voorbije jaar 86 meldingen van seksueel misbruik

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Katholieke kerk ontving voorbije jaar 86 meldingen van seksueel misbruik

Wannes Neukermans

Uit het jaarverslag ‘Seksueel misbruik van minderjarigen in de katholieke Kerk van België’ blijkt dat er tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022 bij de opvangpunten 86 meldingen van seksueel misbruik zijn gedaan. Dat is meer dan het anderhalf jaar ervoor, toen er 59 meldingen genoteerd zijn.

Na veel heisa werden in januari 2012 tien opvangpunten opgericht voor slachtoffers van seksueel misbruik in een pastorale relatie. Sinds 2021 zijn de tien opvangpunten vervangen door twee gemeenschappelijke opvangpunten. In de periode 1 juli 2021 – 30 juni 2022 werden 86 nieuwe meldingen geregistreerd. In totaal zijn er nu 717 meldingen geweest. Daarnaast waren er in het verleden ook nog 628 meldingen bij het Centrum voor Arbitrage, dat van tijdelijke duur was (2012-2015).

Verjaard

De meeste feiten zijn al verjaard en bovendien zijn quasi alle verdachten intussen overleden. Op twee na zijn het allemaal mannen. Ook de slachtoffers zijn meestal mannen (67 procent) en komen vooral uit het Nederlandstalig taalgebied (58 procent). Acht op de tien slachtoffers waren op het moment van de feiten jonger dan 18 jaar en 16 procent zelfs jonger dan 10 jaar. In 40 gevallen (47 procent) deden de feiten zich voor in een school en 20 (24 procent) in een parochie.

Aan 28 personen werden intussen schadevergoedingen betaald die oplopen tot 25.000 euro. Twaalf dossiers zijn momenteel nog niet volledig afgerond en dertien dossiers werden doorverwezen naar justitie omdat de verjaring van de feiten niet duidelijk was of omdat de levende dader alsnog een risico zou kunnen vormen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Katholieke kerk ontving voorbije jaar 86 meldingen van seksueel misbruik”

  1. Kennelijk is “pecatum mutum” (de verzwegen zonde) , “jeanetterij” in volkstaal, wijd verbreid in religieuze kringen. De “zonde des vlezes” wil niet zeggen dat er ’s zondags na de hoogmis te veel roast beef geschranst wordt maar dat er endeldarm speleologie wordt beoefend met als adagium “mors geen druppel met een capoot om de knuppel”

  2. De wereld bestaat enkel uit hypocrieten en geldwolven. Vandaar ook het dieren RIJK en het mensDOM. En vooral diegene die pretenderen zijn de ergste, zie maar naar de gliberalen.

Plaats een reactie

Delen