Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af richting Zuid-Korea

Shutterstock

Uncategorized

Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af richting Zuid-Korea

Carl Deconinck

Noord-Korea vuurde donderdag een ballistische raket af die landde in zee, net ten oosten van het Koreaanse schiereiland. Dat meldt de Zuid-Koreaanse regering. Dat kwam slechts enkele uren nadat Noord-Koreaanse functionarissen dreigden met “fellere” militaire acties te midden van vermeende “provocaties” door de VS, Zuid-Korea en Japan.

Zuid-Korea heeft zijn toezicht op Noord-Korea opgevoerd te midden van de groeiende raketdreiging en blijft een militaire paraatheid behouden voor een potentieel conflict, aldus functionarissen. Uren voor de lancering van donderdag waarschuwde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Choe Son Hue dat de recente top tussen de VS en Zuid-Korea en Japan de spanningen op het Koreaanse schiereiland zou verstoren en ze “onvoorspelbaarder” zou maken. “Het zal een ernstiger, realistischer en onvermijdelijke bedreiging vormen voor de VS en zijn vazalkrachten”, klonk het.

Trilaterale top

De verklaring kwam als reactie op de trilaterale top van president Joe Biden met Zuid-Koreaanse en Japanse staatsleiders tijdens een regionale bijeenkomst in Cambodja op zondag. De drie leiders brachten een gezamenlijke verklaring uit waarin ze de recente raketproeven van Noord-Korea sterk veroordeelden en zeiden dat ze zouden blijven samenwerken om de afschrikking te versterken. Afzonderlijk bevestigde Biden de Amerikaanse toezegging om Zuid-Korea en Japan te verdedigen met een volledig scala aan vermogens, inclusief zijn kernwapens, mocht er een bedreiging zijn voor hun soevereiniteit.

Noord-Korea heeft regelmatig rakettesten uitgevoerd, waaronder ballistische rakettesten voor de korte en middellange afstand, omdat het een wapen lijkt te ontwikkelen dat de VS kan raken. Veel experts zeggen dat Noord-Korea verwacht de dreiging van nucleaire oorlogvoering te gebruiken om grotere concessies van rivalen te bekomen. Functionarissen in de VS, Zuid-Korea en Japan blijven bezorgd dat Noord-Korea zijn eerste kernproef in vijf jaar kan ontwikkelen of testen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af richting Zuid-Korea”

  1. Volgens mijn bescheiden mening zijn de opgelegde sancties tegen Noord- Korea zo lek als een zeef?! Ze blijven de ene ICBM na de andere succesvol omhoogschieten!Iran gaat al jaren gebukt onder embargos en internationale sancties maar bouwen rustig verder aan kernwapens en verrijken uranium! Ze hebben allerlei raketten ontwikkeld en Poetin is er onlangs op bezoek geweest?Militaire experten en analisten beweerden ook dat Rusland door zijn voorraad (nauwkeurige)raketten en kruisraketten zat?! Ondertussen zitten ze in Oekraïne wel met electriciteits problemen en serieuze miserie en krijgen ze de ene golf na de andere te verwerken! Ofwel zitten die specialisten ernaast ofwel is er meer aan de hand!?

  2. Noord Korea, delenda est. Russia, delenda est. China delenda est. Als we het adagio horen van de hypercorrecte meute, dan beantwoordt drie kwart van de aarde aan het adagium “delenda est”. Veel succes er mee.

Plaats een reactie

Delen