PVDA, Groen en Vooruit verlaten Vlaams parlement bij rouwhulde Oswald Van Ooteghem

Oswald Van Ooteghem (bron: Belgium WWII)

Uncategorized

PVDA, Groen en Vooruit verlaten Vlaams parlement bij rouwhulde Oswald Van Ooteghem

Wannes Neukermans

Op 1 november 2022 overleed eresenator Oswald Van Ooteghem. Van Ooteghem was lid van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap en van de Vlaamse Raad voor de Volksunie, van 1974 tot 1987. Het Vlaams parlement organiseerde woensdag een rouwhulde. Wegens zijn verleden als Oostfronter besloten de fracties van PVDA, Groen en Vooruit het halfrond te verlaten. Enkel Björn Rzoska en Johan Danen (Groen) bleven zitten.

Van Ooteghem was in zijn jonge jaren officier bij de Waffen-SS aan het oostfront en vocht aan de zijde van de Duitsers tegen de Sovjet-Unie. Na de oorlog werd hij tot drie jaar cel veroordeeld, maar in 1950 kwam hij vervroegd vrij en werd hij actief bij de Volksunie.

Rouwhulde

Voor de Volksunie zetelde hij van 1965 tot 1974 in de provincieraad van Oost-Vlaanderen en nadien als rechtstreeks verkozen senator voor het arrondissement Gent-Eeklo. Van Ooteghem was daarna nog lid van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap en van de Vlaamse Raad, van 1974 tot 1987. Van 1977 tot 1984 was hij ook gemeenteraadslid van Gent. Van Ooteghem overleed op 1 november op 98-jarige leeftijd.

Hij was ook jarenlang voorzitter en drijvende kracht van de vzw Uilenspiegel die het bekende Vlaams Huis Roeland in Gent, nu Uilenspiegel, beheerde. Ook voor VOS, VL@S en andere Vlaamse verenigingen zette hij zich geruime tijd in. Op latere leeftijd sprak hij zich regelmatig uit tegen verschillende oorlogen, mede ingegeven door de oorlogsgruwel die hij zelf meemaakte.

Het Vlaams parlement organiseerde een rouwhulde en een korte herdenking voor de voormalige politicus, maar dat was niet naar de zin van de linkse fracties in het halfrond. “Zelfs in de dood blijft de haat duren”, reageert Filip Dewinter. Oud-hoofdredacteur Karl Van Camp schreef deze week een in memoriam over Van Ooteghem in ’t Pallieterke.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/oswald-van-ooteghem/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “PVDA, Groen en Vooruit verlaten Vlaams parlement bij rouwhulde Oswald Van Ooteghem”

  1. Weet je waarom Groen en PVDA zo boos zijn op Oostfronters? Niet omdat ze onder dwang en in ruil voor vrijheid door de bezetter werden misbruikt voor Nazi belangen. Wel omdat de PVDA en Groen haar natte droom was dat de Sovjet-Unie ons opgeslokt had en het Christendom volledig had uitgeroeid.

  2. Franco en Mussolini hebben gestreden tegen het communisme,in Frankrijk een beetje,anders waren we nu allemaal onder een communistisch regime geboren,hetgene groen-pvda-en vooruit willen.Gelukkig heeft men in 1922 de communisten verdreven in Duitsland na het zien van de revolutie in Rusland.Groen en co willen Venezuela achterna maar wij hebben geen petrol,alleen maar Vlaamse armen om te werken en die zien het niet zitten om door groen en co bestuurd te worden.

  3. Niet alleen zijn reactie (Rouseau) in het parlement op de rouwhulde voor Van Ooteghem, maar zijn laag bij de Gronds taalgebruik, bewijst nog maar eens dat deze voorzitter niet thuis hoort in het Vlaams Parlement. Een schande dat de media hem voortdurend aan ’t woord laten. Hopelijk beseffen meer en meer Vlamingen dat stemmen voor de sossen een verloren stem is.

  4. Die helden die nu het halfrond verlaten behoren vaak tot families die tijdens de oorlog 40-45 ‘verkeerd’ waren – denk bijvoorbeeld aan held Bart Somers uit Mechelen. In feite zijn ze geen haar veranderd. Ze blijven ten gronde en in hun zijn even fanatiek als hun voorvaderen ooit zijn geweest. Fanatisme is immers niet gebonden aan een of andere maatschappelijke structuur maar is, mijns inziens, voorzichtig gezegd, eerder een sociale karaktertrek. Vroeger waren deze soort mensen fanatiek pro nationaal – socialistisch. Nu zijn ze fanatiek progressief bijvoorbeeld; als het maar fanatiek is weet je. Waarbij ze niet beseffen dat hun progressiviteit gestuurd wordt door hen die het economische gedachtengoed met alle middelen willen implementeren in de huidige maatschappij met als doel het vrije westen te ringeloren. Denk bijvoorbeeld aan een Klaus Schwab en C°. Achterlijken zijn het.

Plaats een reactie

Delen