PVV grootste partij van Nederland in nieuwe peiling

Geert Wilders. Shutterstock

Uncategorized

PVV grootste partij van Nederland in nieuwe peiling

Carl Deconinck

Als het nu verkiezingen zouden zijn in Nederland, dan zou de PVV van Geert Wilders de grootste partij van het land worden. Dat blijkt uit de peiling van Maurice de Hond. Een andere grote winnaar zou de nieuwe, rechtse partij JA21 zijn.

Op 15 maart 2023 vinden in Nederland verkiezingen voor de provincies en de Eerste Kamer plaats. In dat licht is de nieuwe peiling een indicator van de richting die Nederland zal uitgaan. De belangrijkste regeringspartijen gaan fel achteruit. Nieuwe, rechtse partijen doen het dan weer zeer goed. Het beste resultaat is voor de Partij voor de Vrijheid (PVV).

De partij van Geert Wilders zou 4 zetels winnen in vergelijking met de verkiezingen van 2021. De PVV zou dan afkloppen op 21 zetels en de grootste partij van Nederland worden. De regeringspartijen krijgen dan weer een pak voor de broek. De VVD zakt van 34 zetels naar 20. De links-liberale D66, bij de vorige verkiezing nog de grote winnaar, zou de helft van zijn zetels verliezen en er 12 overhouden. De christendemocraten worden ook heel klein. CDA zou 10 zetels verliezen en er maar 6 overhouden. Daarmee zou het pas de tiende partij van Nederland zijn.

Migranten en boeren

De BoerBurgerBeweging (BBB) blijft het goed doen. Vandaag is ze een eenmanspartij met Caroline van der Plas als enige lid in de Tweede Kamer. Maar volgens de peilingen kan de partij nu 13 zetels halen en de vierde partij van het land worden. Dat is iets minder dan een tijdje terug, maar het debat rond stikstof en hoe de regering met boeren omgaat, lijkt wat te milderen.

Momenteel debatteert men in Nederland vooral over de opvang van migranten. De PVV loopt met de bonus weg, maar ook JA21 doet het erg goed. De partij ontstond als afsplitsing van Forum voor Democratie (FVD) toen Thierry Baudet een eigengereid discours begon te verkopen. JA21 volgt een meer traditionele, rechtse lijn en wordt daarvoor beloond door de kiezer. Het zou klimmen van 3 naar 15 zetels. FVD zou 5 zetels overhouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “PVV grootste partij van Nederland in nieuwe peiling”

  1. En dat in het politiek correcte Nederland van de ‘roetpieten’, ‘witten’ in plaats van blanken… De traditionele partijen zijn nu al plannen aan ’t smeden om dit te verhinderen. Misschien de democratie even opzij zetten door een cordon sanitaire ?

  2. Het mag altijd nog een beetje meer zijn. Hopelijk is dit een eyeopener voor de traditionele partijen, dat ze verkeerd bezig zijn. Het spreekwoord zegt: ‘Wie niet horen wil moet voelen’.

  3. In België is het net hetzelfde, maar hier is zelfs geen open debat mogelijk: onmiddellijk het cordon in en gebrandmerkt als nazi. Ook in de EU schijnen ze niet te beseffen dat alles draait om de vele problemen die migranten de lokale bevolkingen en vooral de minutieus opgebouwde sociale zekerheden aandoen. Migratie op zich is geen probleem enkel het soort migranten en in België dan nog hetgeen ze allemaal meer krijgen van de overheid tegenover de werkende mensen. Is er dan niemand die durft neen te zeggen tegen de illegaal, tegen de migrant zonder competenties en zonder inburgeringswil. Ze durven wel onmiddellijk neen te zeggen tegen de gewoon werkende autochtone mensen.

Plaats een reactie

Delen