Spaanse regering schiet lelijk in eigen voet met feministische 'sekswet': verkrachters krijgen lichtere straffen

Shutterstock

Uncategorized

Spaanse regering schiet in eigen voet met “feministische sekswet”: verkrachters krijgen lichtere straffen

Carl Deconinck

De linkse meerderheid in Spanje stemde onlangs een wet die het principe van verkrachting breder invult. Bedoeling was om enkel uitdrukkelijke toestemming te laten volstaan als bewijs van instemming. De wetgeving kreeg kritiek omdat ze te ideologisch zou zijn, maar ook Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) had gewaarschuwd dat de wet niet goed ineenzat.

De wet staat in Spanje gekend als “De wet van ja is ja” en is een geesteskind van Irene Montero van Podemos. De wet zorgde voor een omslag in het systeem van vervolgingen en interpreteerde seksueel misbruik veel breder. Maar tegelijk zou het de veroordelingen voor verkrachtingen herzien, iets waarvoor de Algemene Raad voor de Rechtspraak (CGPJ) al voor had gewaarschuwd in een uitgebreid rapport in 2021.

De CGPJ had vastgesteld dat de maximumgrens voor seksueel geweld aanzienlijk zou verlagen. “De toepassing van de meest gunstige regel vormt een basisbeginsel van het strafrecht, afgeleid van artikel 9.3 van de Spaanse grondwet en artikel 2.2 van het wetboek van strafrecht,” zo stond in hun rapport ter zake. De Spaanse regering sloeg die waarschuwingen in de wind.

Door de delicten aanranding en misbruik in het Wetboek van Strafrecht op te nemen, zijn de minimumstraffen aanzienlijk gezakt, zodat een persoon die veroordeeld is tot een gevangenisstraf die kan ontlopen of aanzienlijk kan verlaagd zien. Zo staat op de basisvorm van verkrachting een gevangenisstraf van 4 tot 10 jaar terwijl dat eerder 6 tot 12 jaar was. De straf voor verzwaarde aanranding, die 5 tot 10 jaar was, zakt naar 2 tot 8 jaar en bij de straf voor aanranding met penetratie en verzwarende factoren, verlaagt het minimum van 12 naar 7 jaar. Ook voor andere vormen van seksueel geweld is dit het geval.

Verkrachter vrij

De wet is van toepassing op zedenmisdrijven sinds de inwerkingtreding, maar ook voor zaken die nog openstaan, op voorwaarde dat het de veroordeelde ten goede uitkomt: dus enkel wanneer het gaat om strafvermindering. Nu gaan er heel wat verkrachters en seksuele geweldenaars in beroep en vragen ze strafvermindering aan op basis van de nieuwe wetgeving. Op dit moment worden er al meer dan twintig veroordelingen herzien volgens de nieuwe vastgestelde parameters. Men vreest dat er nog zullen volgen. Minstens drie straffen werden al verlaagd. Zo kwam er al een man vrij die meerdere kinderen heeft misbruikt.

Wanneer de toenmalige socialistische minister van Justitie Juan Carlos Campo in 2020 al sprak van technische bezwaren werd hem door uiterst linkse kant verweten dat de technische excuses kwamen van een “gefrustreerde macho”. De president van de regering, Pedro Sánchez, beschermde afgelopen woensdag ondubbelzinnig de wet na kritiek. Vanuit Bali definieerde Sánchez het als “avant-garde” en een “grote verovering van de feministische beweging”.

Magistratuur eist ontslag minister

De magistratuur is er niet mee gediend de zondebok toegeschoven te krijgen. De Beroepsvereniging van de Magistratuur (APM) heeft donderdag opgeroepen tot het ontslag van de minister van Gelijkheid, Irene Montero, voor haar “voortdurende aanvallen” op rechters. Ze vinden die “ontoelaatbaar en ondraaglijk in een democratie”. “In een rechtsstaat is kritiek op rechterlijke beslissingen volkomen toelaatbaar, hoewel het raadzaam zou zijn dat als dergelijke kritiek afkomstig is van een andere staatsmacht, ze zich voordoet binnen de weging en voorzichtigheid die wordt geëist door de meest elementaire regels van institutioneel respect.” Ze wijzen er op dat de gratuite beschuldigingen van onder meer seksisme tegen de rechterlijke macht “onnodig en verwoestend zijn voor het vertrouwen van degenen die het slachtoffer zijn en zijn geweest van deze misdaden.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/spaans-parlement-keurt-strenge-sekswet-goed/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Spaanse regering schiet in eigen voet met “feministische sekswet”: verkrachters krijgen lichtere straffen”

  1. Ach, die linkse rakkers kunnen alleen maar roepen en kabaal maken, maatschappelijke normen overhoop halen en de bevolking ‘op stang jagen’. Ernstige dingen regelen daar hebben ze gewoon de nodige intellectuele capaciteiten niet voor. In feite zijn het een soort dwaze dommeriken. En veranderen zal dat niet; neen het zal nog toenemen. De afbraak van de maatschappelijke structuren zorgt daar voor. Er zullen dus steeds en meer van dat soort rondlopen. Het nuttige ervan is dat ze de reguliere maatschappij wakker maken. En een wakkere reguliere maatschappij zorgt er dan weer voor dat alles beter wordt dan het ooit was. Het komt er uiteraard wel op aan er voor te zorgen dat die ezels niet heel het bestel afbreken.

Plaats een reactie

Delen