Belastingdruk stijgt opnieuw naar niveau van 2018

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Belastingdruk stijgt opnieuw naar niveau van 2018

Wannes Neukermans

Volgend jaar zullen de belastinginkomsten voor de overheid opnieuw stijgen van 42,8 naar 44,2 procent van het bbp. Dat is het hoogste peil in vijf jaar. De toename is onder andere het gevolg van de uitgestelde loonindexering en de verwachte extra belasting op de winsten in de energiesector.

Een prognose van de Nationale Bank wijst uit dat de belastinginkomsten van de overheid volgend jaar een stevige sprong maken. Met 44,2 procent van het bruto binnenlands product bereiken ze opnieuw het niveau van 2018. De belangrijkste oorzaak is de indexering van de lonen, die in 2023 een inhaalbeweging maakt vergeleken met 2022.

Kleinere winstmarges

De Nationale Bank voorspelt een daling van de winstmarges van de bedrijven door die loonindexering, omdat ze die niet volledig zullen doorrekenen in hun prijzen. Daardoor zullen de belastinginkomsten in verhouding tot het bbp toenemen, is de redenering.

Omdat de indexering een inhaalbeweging maakt en de bedrijfswinsten dalen, wordt het aandeel van de arbeidsinkomens in het bbp groter tegenover het aandeel van kapitaalinkomens. “En omdat arbeid tegen een hoger tarief wordt belast dan bedrijfswinst, stijgen de ontvangsten automatisch in verhouding tot het bbp.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Belastingdruk stijgt opnieuw naar niveau van 2018”

  1. Onmogelijk! De belastingsdruk ging dalen volgens Open Bld, die er een speerpunt van gemaakt hadden tijdens de verkiezingen. Ow wacht, die voeren nu ritueel het kiesprogramma van GROEN uit…

Plaats een reactie

Delen