Eén op zeven treinen had veel vertraging in november

Trein (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Eén op zeven treinen had veel vertraging in november

Wannes Neukermans

De stiptheid van treinen blijft een probleem bij de NMBS. In november kwam – net zoals in oktober – ongeveer één op zeven treinen met te veel vertraging aan op zijn bestemming. Dat blijkt uit cijfers van de opendatawebsite van spoornetbeheerder Infrabel.

85,3 procent van de passagierstreinen op het Belgische spoornet kwam tijdens de maand november met maximaal zes minuten vertraging aan in Brussel of in het eindstation. In oktober ging het om 85,2 procent, dat was het slechtste sinds november 2018. De stiptheid in november vorig jaar ging het om 90,8 procent.

Vooral fout van NMBS zelf

Daarbovenop werden er in november 3.202 treinen volledig of gedeeltelijk geschrapt, of 3,7 procent van alle treinen. In november 2021 ging het om 3,3 procent. De meeste treinen met vertraging komen door fouten van de NMBS zelf (36,8 procent): denk daarbij aan personeelstekorten, trage wissels of treinen die te laat vertrekken. 35,1 procent van de vertragingen kwamen er door ‘derden’: spoorlopers, persoonsongevallen bij overwegen… Bij geschrapte treinen ligt dat aandeel bij beiden iets boven de 40 procent.

De stiptheid over het volledige jaar dreigt voor het eerst sinds 2018 lager dan 90 procent te zijn. Dat zou de eerste keer zijn sinds 2018. Van januari tot en met oktober – dat zijn de recentste cijfers op de website van NMBS – stond de stiptheid nog net boven de 90 procent (90,05 procent), maar daar was dus de 85,3 procent van november niet bijgerekend.

De malaise bij de NMBS blijft op die manier duren, op een moment dat bevoegd minister Gilkinet (Ecolo) grootse uitbreidingsplannen heeft. Zo zou de spoorwegmaatschappij alleen al voor 2023 en 2024 808 miljoen euro tekortkomen om uit te voeren wat ze nodig achten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/05/marc-descheemaecker-voorzitter-raad-van-bestuur-lantis-ik-pleit-ervoor-om-mobiliteit-volledig-over-te-hevelen-naar-de-gewesten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Eén op zeven treinen had veel vertraging in november”

  1. “ertraging” bij de NMBS wil zeggen meer dan 5 minuten. Als ik volgens Japanse normen de vertraging van de NMBS moet beoordelen komen we waarschijnlijk uit rond de 75%. Is dat geen mooier getal dan 1/7 ?

  2. Worden in de cijfers van december de treinen meegeteld waarop TikTok bontkraagjes de conducteurs hun tanden gaan uitslaan of staan deze in de kolommen van “Busines as usual” !?

Plaats een reactie

Delen