Islamitisch Indonesië verbiedt seks buiten het huwelijk en godslastering

Shutterstock

Uncategorized

Indonesië verbiedt godslastering en seks buiten het huwelijk

Carl Deconinck

Indonesië is bezig met het door Nederland in 1918 ingevoerde strafwetboek te dekoloniseren. In de praktijk betekent dat een strenge benadering van tradities en moraliteiten. Niet-gehuwde koppels riskeren nu gevangenisstraffen indien ze seks hebben.

Dinsdag heeft het Indonesische parlement de herziening van het wetboek van strafrecht aangenomen die buitenechtelijke seks voor burgers en bezoekende buitenlanders strafbaar stelt. Een kopie van het gewijzigde wetboek van strafrecht verkregen door The Associated Press bevat verschillende herziene artikels die seks buiten het huwelijk strafbaar stellen met een jaar gevangenisstraf en samenwonen met zes maanden Beschuldigingen van overspel moeten wel gebaseerd zijn op politierapporten ingediend door hun echtgenoot, ouders of kinderen.

Het aangepaste strafwetboek zegt ook dat de promotie van anticonceptie en godslastering illegaal zijn en het herstelt een verbod op het beledigen van een zittende president en vicepresident, staatsinstellingen en nationale ideologie. De code breidt ook de bestaande blasfemiewet uit en handhaaft een gevangenisstraf van vijf jaar voor afwijkingen van de centrale leerstellingen van de zes erkende religies van Indonesië: islam, protestantisme, katholicisme, hindoeïsme, boeddhisme en confucianisme. Burgers kunnen een straf van 10 jaar krijgen onder het wetsvoorstel voor het associëren met organisaties die de marxistisch-leninistische ideologie volgen en een straf van vier jaar voor het verspreiden van het communisme.

Onderscheid tussen beledigingen en kritiek

Beledigingen aan het adres van een zittende president kunnen leiden tot maximaal drie jaar gevangenisstraf. Viceminister van Recht en Mensenrechten Edward Hiariej zei dat de regering “de strengst mogelijke verklaring heeft gegeven die onderscheid maakt tussen beledigingen en kritiek”. De code stelt dat abortus een misdaad is, maar het voegt uitzonderingen toe voor vrouwen met levensbedreigende medische aandoeningen en voor verkrachting, op voorwaarde dat de foetus minder dan 12 weken oud is.

Rechtengroepen bekritiseerden sommige van de herzieningen als te breed of vaag en waarschuwden dat het overhaasten ervan in het nieuwe wetboek van strafrecht normale activiteiten zou kunnen bestraffen en de vrijheid van meningsuiting en privacyrechten zouden kunnen bedreigen. Sommige voorstanders begroetten het echter als een overwinning voor de LGBTQ-gemeenschap. Wetgevers stemden er uiteindelijk mee in om een artikel in te trekken dat was voorgesteld door islamitische groepen die homoseks illegaal zouden hebben gemaakt. Wel blijft de doodstraf behouden, al waren er oproepen om die straf af te schaffen.

Indonesië is een van de meest dichtbevolkte landen te wereld en de islam is er steeds meer dominant. De huidige evolutie wordt gezien als een vorm van democratisering en dekolonisering. “Het afronden van dit proces toont aan dat zelfs 76 jaar nadat het Nederlandse wetboek van strafrecht werd aangenomen als het Indonesische wetboek van strafrecht, het nooit te laat is om zelf wetten te produceren,” zei minister van Justitie en Mensenrechten Yasonna Laoly. “Het wetboek van strafrecht is een weerspiegeling van de beschaving van een natie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Indonesië verbiedt godslastering en seks buiten het huwelijk”

  1. Waar de islam heerst, is er onderdrukking. Hou die ideologie dus buiten Europa want ze is omgekeerd evenredig met de vrijheid van mening en denken. Islam is vrede voor al wie zich onderwerpt aan Allah.

  2. Het artikel begint helemaal verkeerd. Dit heeft niets te maken met dekoloniseren. Dit heeft alles te maken met het invoeren van de radicaal islamitische wetgeving. Indonesië is het grootste moslim land ter wereld dat met de dag radicaler wordt.

Plaats een reactie

Delen