Crisis in Peru houdt aan, noodtoestand afgekondigd

Illustratiebeeld shutterstock

Uncategorized

Noodtoestand in Peru door aanhoudende crisis

Carl Deconinck

De regering van Peru heeft voor 30 dagen de noodtoestand afgeroepen terwijl aanhangers van de verdreven Pedro Castillo blijven op straat komen. De betogingen monden vaak uit in geweld. De maatregel schort nu het recht om vrij te vergaderen en te bewegen tijdelijk op, net voor de kerstvakantie.

Na de mislukte staatsgreep van de nu afgezette president Pedro Castillo blijft het erg onrustig in Peru. Over het hele land zijn er betogingen waarbij men onder meer het verkeer blokkeert maar vaak ook overgaat naar geweld en plunderingen. Verschillende politiekantoren en overheidsgebouwen zijn daarbij in brand gestoken. Minstens 8 betogers lieten het leven in al dit geweld en 200 agenten liepen verwondingen op.

Nu riep de regering die de macht heeft overgenomen van Castillo de noodtoestand af. Naast het verbod om samen te komen krijgt de politie nu ook de macht  om de huizen van mensen te doorzoeken zonder toestemming of gerechtelijk bevel. Mogelijks komt er ook een nachtelijk uitgaansverbod. “Met deze maatregel willen we de orde, de continuïteit van economische activiteiten en de bescherming van miljoenen gezinnen garanderen”, tweette de Peruaanse minister van Defensie, Luis Otárola, nadat het besluit in een kabinetsvergadering was genomen. Hij voegde eraan toe dat de regering niet had besloten of er een avondklok zou worden ingesteld.

Vervroegde verkiezingen?

De demonstranten willen een nieuw parlement en willen dat Castillo terugkeert. Ze vinden het afroepen van de noodtoestand disproportioneel. President Boluarte pleitte voor kalmte terwijl de demonstraties tegen haar en het Congres doorgingen. Ze waarschuwt dat Peru kan afglijden naar de situatie in de jaren ’80 en ’90, toen het land kampte met het Lichtend Pad, de communistische partij van Peru. Dat is een maoïstische guerrillabeweging die wereldwijd als een terreurorganisatie wordt gezien. Het Lichtend Pas is verantwoordelijk voor tienduizenden doden door hun extreemlinks geweld.

Boluarte zei ook dat de volgende verkiezingen vroeger zouden kunnen plaatsvinden dan eerst aangekondigd en gaf aan dat ze nu al in december 2023 zouden kunnen doorgaan. Ondertussen werken de autoriteiten verder aan de zaak tegen Castillo, die ze beschuldigen van rebellie. De man zit nog steeds opgesloten in de gevangenis.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/socialistische-president-van-peru-pleegt-mislukte-staatsgreep/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen