Paus was al veel langer op de hoogte van kindermisbruik dan geweten

Bron: Shutterstock

Uncategorized

Paus was al veel langer op de hoogte van kindermisbruik in kerk dan geweten

Wannes Neukermans

Voormalig paus Johannes Paulus II was al veel langer op de hoogte van kindermisbruik in de kerk dan tot nog toe bekend was. Een onderzoek van de Nederlandse krant Trouw wijst uit dat hij als aartsbisschop van de Poolse stad Krakau al weet had van meerdere priesters die in zijn bisdom kinderen misbruikten.

De Poolse Karol Wojtilla – Johannes Paulus II – werd in 1978 tot paus verkozen en was voordien onder andere aartsbisschop van Krakau. In die tijd waren er al priesters in zijn bisdom die kinderen misbruikten. De Nederlandse krant Trouw ontdekte dat na jarenlang onderzoek in archieven van de Poolse veiligheidsdienst.

Kindermisbruik

De latere paus liet in 1971 een onderpriester gewoon voortwerken nadat die een jongen had misbruikt. Zelfs na zijn rechterlijke veroordeling in 1973 mocht hij verdergaan als priester van de toekomstige paus. In een ander bisdom misbruikte die onderpriester opnieuw enkele jongens.

Tot vandaag dacht men dat Johannes Paulus II pas nadat hij paus werd op de hoogte werd gebracht van kindermisbruik, in 1985. Ook toen greep hij niet in en liet hij in de jaren 90 andere hooggeplaatste geestelijken begaan. Pas in 2001 verordonneerde de paus dat priesters misbruik moesten melden aan het Vaticaan. De voormalige paus uit Polen stierf in 2005. In 2014 verklaarde men hem heilig.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/katholieke-kerk-ontving-voorbije-jaar-86-meldingen-van-seksueel-misbruik/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Paus was al veel langer op de hoogte van kindermisbruik in kerk dan geweten”

Plaats een reactie

Delen