Socialistisch regering in Bolivia arresteert oppositieleider

Luis Fernando Camacho. Twitter

Uncategorized

Socialistische regering van Bolivia arresteert oppositieleider

Carl Deconinck

De linkse regering van Bolivia heeft de leider van de centrumrechtse oppositie, Luis Fernando Camacho, gearresteerd. De achterban van Camacho spreekt van een ontvoering. Als gevolg van de arrestatie braken er rellen uit in het land.

Bolivia ging jarenlang gebukt onder het uiterst linkse bestuur van Evo Morales. Die werd na grote protesten aan de kant geschoven in 2019, toen hij een ongrondwettelijke vierde ambtstermijn nastreefde. Morales moest zelfs het land tijdelijk ontvluchten. Het linkse regime dat vandaag aan de macht is in het land onderzoekt die protesten. Het lijkt wraak te willen nemen op de centrumrechtse krachten die het verzet tegen Morales aanvoerden.

De belangrijkste figuur is de gouverneur van Santa Cruz, Luis Fernando Camacho. Hij werd woensdag onderschept door agenten van de Nationale Politie, toen hij met zijn gezin naar huis reisde. De agenten zouden een venster van zijn wagen hebben verbrijzeld en hem onder schot hebben afgevoerd. Gouverneur Camacho, die ook hoofd is van de oppositiealliantie Creemos, zou een nationale verkiezing kunnen winnen. Hij strijdt naar eigen zeggen voor “vrijheid en democratie”.

Terrorisme

Het extreemlinkse MAS-regime beschuldigt Camacho ervan een “terrorist” te zijn voor het leiden van een 36 dagen durende aanval tegen de centrale regering. De aanval was het gevolg van de weigering van huidig president Luis Arce om een nationale volkstelling uit te voeren. Daardoor hebben de socialisten een grotere vertegenwoordiging in het Nationaal Congres en meer geld voor machtsdeelname in het departement Santa Cruz.

Santa Cruz is de economische motor van Bolivia. Het is de enige provincie waar de socialisten niet aan de macht deelnemen en er is weinig georganiseerde misdaad, in tegenstelling tot de rest van het land. Men kiest er voor de vrije markt en het vrije woord. Het gebied geldt als een bastion tegen de figuur van Evo Morales. In principe zou Camacho politieke immuniteit moeten genieten als gouverneur van Santa Cruz, dus volgens juristen is de detentie volledig illegaal. Na de arrestatie kwamen er veel mensen op straat om te protesteren tegen de gang van zaken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Socialistische regering van Bolivia arresteert oppositieleider”

Plaats een reactie

Delen