Enige blanke bij Franse nationale ploeg slachtoffer van online racisme na WK-finale

Shuttterstock

Uncategorized

“Verloren dankzij die vuile blanke”: Franse doelman slachtoffer van racisme na WK-finale

Carl Deconinck

De Franse nationale doelman Hugo Lloris is na de verloren WK-finale tegen Argentinië racistisch bejegend op sociale media. Na enkele wissels was hij de enige Franse speler met een blanke huidskleur. Na de strafschoppenreeks regende het negatieve, racistische commentaren op sociale media tegen de doelman van Tottenham. In tegenstelling tot de racistische aanvallen tegen o.a. de Engelse Bukayo Saka na de verloren EK-finale in 2021, krijgen deze racistische verwijten weinig aandacht van de officiële voetbalinstanties.

Hugo Lloris is al jarenlang de vaste doelman bij de Franse nationale ploeg, maar staat niet bekend als penaltyspecialist. Ook deze keer kon hij tijdens de beslissende penaltyreeks het verschil niet maken. Lloris moest zich vier keer omdraaien: alle Argentijnen schoten hun bal in het doel. Daardoor verloor Frankrijk de strafschoppenreeks en grepen ze naast een verlenging van hun wereldtitel.

Lloris was op dat moment de enige overgebleven blanke speler bij de Fransen, nadat Griezmann, Giroud, Rabiot en Hernandez gewisseld werden. En net daarop wordt hij nu aangevallen door racisten op internet. Twitter staat vol denigrerende opmerkingen zoals “Die vuile blanke is de reden dat we verloren zijn”, “Hij draagt enkel het truitje omdat hij blank is”, “Hij liet de Argentijnen winnen omdat die blank zijn, net zoals hij is”, “De enige blanke is de reden waarom Frankrijk verloren heeft”…

(lees verder onder de tweet.)

Weinig aandacht

De racistische aanvallen tegen de keeper van de Franse nationale ploeg krijgen opvallend weinig aandacht. Er kwam tot op heden geen bericht van de Franse voetbalbond, noch van de FIFA. Nochtans staat de strijd tegen racisme doorgaans erg hoog op de agenda. Bij een gelijkaardig incident na het Europees Kampioenschap voetbal, toen zwarte spelers van de Engelse nationale ploeg geviseerd werden op sociale media nadat ze strafschoppen hadden gemist, was dit wereldwijd voorpaginanieuws. De politie opende een onderzoek en allerlei politici spraken zich toen uit tegen het incident.

Socialemediaplatform Twitter heeft na die EK-finale ook minstens duizend tweets verwijderd. Het betrof tweets van gebruikers die de zwarte Engelse voetballers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka racistisch bejegenden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/07/twitter-verwijdert-tweets-over-engelse-penaltymissers-wegens-afschuwelijk-racistisch-taalgebruik/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over ““Verloren dankzij die vuile blanke”: Franse doelman slachtoffer van racisme na WK-finale”

  1. Frankrijk? Oja, was dit zo? Ik dacht dat het Senegal was die het opnam tegen Argentinië. Euh….bij Argentinië en Kroatië speelde geen enkele bruinen mee. Wat kan voetbal toch mooi zijn.

  2. Bij de Arabische teams speelden er geen negers mee. Zijn dat dan ook geen racisten? Bij de Afrikaanse teams speelden er geen blanken mee. Racisme? Ach vergeten, een blanke kan absoluut nooit slachtoffer zijn van racisme.

  3. Onmogelijk! Dus zeker fake nieuws. Althans dat is wat de linkse politici ons via de linkse media zullen wijsmaken. Het racisme is gepatenteerd en een enkel recht van blanke mannen. Negers en andere “anders gepigmenteerden” kunnen nooit racistisch uit de hoek komen, enkel zij en zij alleen zijn altijd en overal het slachtoffer van racisme. Dus een racistische uitlaat tegen “blanken” is totaal onmogelijk en zal dus zeker niet leiden tot ontslag zoals de verpleegkundige aan den lijve heeft ondervonden deze week in Gent. Derhalve was de verpleegkundige dan ook “blank”.

  4. Ik ken niets van voetbal, maar wanneer er 10 zijn om te scoren (a), en slechts 1 om te redden (b), door wiens schuld zijn ze dan verloren?
    Verdeelsleutel van de schuld: 90.9% (a) tegenover 9.09% (b)

  5. En ze hebben nog gelijk ook ! Je moest dat truitje en de broek van die Lloris eens gezien hebben toen hij aan die strafschoppenreeks begon. Was wel noodzakelijk door het gebrek aan een fatsoenlijke Franse verdediging, die hoofdzakelijk uit gepigmenteerde mensen bestond, met uitzondering van Griezmann, die uit pure schaamte vaak een handje kwam toesteken achteraan.

  6. De blanke wordt als racist gezien maar de grootste racisten zijn de negers, ook onder mekaar. De brug over de Ruzizi op de weg tussen Usumbura en Uvira was in 1961 verstropt door de Tutsi lijken die afdreven van de Rwanda. Ik heb een massagraf met Hutu’s erin, in het begin van de jaren 70 gezien. Links zegt dat de slechte verhoudingen tussen Hutu’s en Tutsi’s een erfenis zijn uit het koloniaal verleden. De trommels van de Tutsi dansers aan het hof van de Mwami waren versierd met de restanten van de gedroogde testikels van de Twa’s. Het zou goed kunnen zijn dat die trommels al dateerden van voor de koloniale tijd….

  7. de omvolking is begonnen bij het voetbal,daarna de artiesten,dan de tv-ankers,dan de bazen en dan krijgen we de zakkenvullers als een tsesekedi en co.Ik geef het nog 15 jaar.In onze voetbalclubs is het idem dito

Plaats een reactie

Delen